- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor financiar de 500 de lei pentru plata curentului, gazelor sau lemnelor de foc. Ce categorii de români vor beneficia de această subvenţie

14 Nov, 23:55 • Stefan Simion
Un ajutor financiar de 500 de lei le-ar putea fi acordat românilor din categoriile vulnerabile pentru plata, la alegere, a energiei electrice, gazelor, căldurii sau lemnelor. Decizia urmează să fie luată în coaliţie.
Ajutor financiar de 500 de lei pentru plata curentului, gazelor sau lemnelor de foc. Ce categorii de români vor beneficia de această subvenţie

Acest ajutor financiar de 500 de lei va merge la familiile cu trei copii, familiile în care membrii ei au venituri sub 2.000 de lei, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum şi şcolile, spitalele, bisericile şi instituţiile de utilitate publică. Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, a explicat că schema de ajutor ar putea arăta în felul următor: 100 de lei/lună pentru fiecare „punct de consum”, adică pentru fiecare gospodărie, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Toţi banii ar urma să fie acordaţi într-o singură tranşă.

Ajutor financiar de 500 de lei pentru plata curentului, gazelor sau lemnelor de foc

Decizia ar trebui luată în coaliţie în perioada imediat următoare, deoarece noua ordonanţă trebuie aplicată de la 1 ianurie, prevederile sale fiind valabile peste doi ani, până în martie 2025.

Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă, se va aplica, este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să putem să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit pentru 1 leu”, a spus premierul Nicolae Ciucă la Parlament.

Citeste si Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025. De teama să nu fie „taxați” de …

Despre introducerea în această categorie de plafonare şi a aeroporturilor, premierul a spus că nu s-a discutat despre acest subiect.

Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022 nu la anul trecut, pentru că a fost o problemă legată de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe perioada pandemiei”, a mai spus premierul, despre modul în care se va face calculul.

Potrivit surselor Hotnews, au fost agreate următoarele amendamente la Ordonanța 119/2022 pentru energie:

  • plafonarea prețului la 0,68 lei/kWh pentru familiile monoparentale, pentru familiile cu trei copii și pentru bolnavii care folosesc aparate medicale.
  • spitalele, bisericile, întreprinderile mici, companiile de transport și cele de utilități, precum și industria farma vor plăti 1 leu/kWh.

Plafoanele convenite pentru consumatorii casnici arată astfel:

  • sub 100 kWh pe lună – tarif de 0,68 lei/kWh – preț factură aprox. 70 lei;
  • între 100 kWh și 255 kWh pe lună – tarif de 0,8 lei/kWh – preț factură aprox. 200 lei;
  • peste 255 kWh până la 300 kWh pe lună – tarif de 1,3 leu/kWh – preț factură aprox. 260 lei.

Ciucă a făcut, totodată, referire şi la problema întârzierii facturilor. Cei care se confruntă cu această situaţie ar putea plăti suma eşalonat.

Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a spus premierul.

Citeste si Se dau vouchere pentru plata facturilor la energie. Ce consum trebuie să ai ca să beneficiezi de tichetele …

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult