- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025. De teama să nu fie „taxați” de populație, PSD și PNL așteaptă să treacă alegerile din 2024

14 Nov, 23:40 • Gabriela Andreescu
Senatorii PSD şi PNL au depus pe data de 5 octombrie un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate. Acest anunț a dat naștere atât speculațiilor cu privire la procentul majorării, cât și a revoltei proprietarilor, și așa împovărați de taxe. Surse noi, însă, spun că această decizie va fi amânată după alegeri, din motive lesne de înțeles.
Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025. De teama să nu fie „taxați” de populație, PSD și PNL așteaptă să treacă alegerile din 2024

Impozitul pe proprietate se va majora de la 1 ianuarie 2025, când se va aplica grila notarială, au dezvăluit surse din Coaliția de guvernare pentru Europa Liberă. Până atunci, PSD și PNL nu intenționează ca Parlamentul să majoreze impozitele pe proprietate, mai dezvăluie sursa citată.

Comisia de buget din Camera Deputaților urmează să dea marți, 15 noiembrie, raportul final asupra Ordonanței care vizează majorarea impozitelor locale. În cadrul acestei ședințe, coaliția de guvernare trebuie să decidă dacă menține forma plecată de la Palatul Victoria – Guvern, cea votată în Senat sau dacă va veni cu o nouă propunere.

„Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice, pentru Europa Liberă.

Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025, este pe cale să decidă coaliția de guvernare
Impozitele pe proprietate nu se mai majorează până în 2025, este pe cale să decidă coaliția de guvernare

Senatorii au exclus și grila notarială, după ce asociațiile primarilor au spus că nu se poate aplica în 2023.

„Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice din PNL și PSD pentru Europa Liberă.

Potrivit surselor citate, impunerea grilei notariale pentru stabilirea valorii de impozitare pe proprietate se va face după anul electoral 2024.

„Vorbim despre majorarea impozitelor din 2025, până atunci nu cred că vor mai interveni schimbări”, a declarat un lider PNL din Camera Deputaților pentru Europa Liberă.

Membru în Comisia de Buget, unde va intra în dezbatere Ordonanța 16, Claudiu Năsui susține că proiectul arată „haosul din Coaliție”.

„Inițial au dorit să facă o creștere de taxe, chiar dacă au spus că nu vor asta”, subliniază deputatul USR.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a precizat pentru Europa Liberă că există o decizie în Coaliție pentru a nu se majora impozitele locale.

„Presiunea pe banii românilor este mare din cauza inflației, creșterea prețului la energie și combustibil, iar o nouă presiune nu își are sensul. Se va elimina amendamentul de la Senat care crește impozitele de la 1 ianuarie 2023”, a spus Alfred Simonis.

Citește și: Parlamentarii discută despre cum să mai crească impozitele pe proprietate. Cât ar putea ajunge un impozit pentru un apartament

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult