- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de călătorie pentru românii care pleacă în Grecia. Canicula și incendiile reprezintă o nouă problemă pentru turiști

14 Jul, 09:31 • Bumbeneci Diana
MAE a emis o nouă alertă de călătorie pentru Grecia. Aceasta este valabilă și următoarele zile.
Alertă de călătorie pentru românii care pleacă în Grecia. Canicula și incendiile reprezintă o nouă problemă pentru turiști

Până pe data de 17 iulie, este în vigoare o avertizare de călătorie pentru Grecia. Temperaturile vor urca la peste 40 de grade Celsius și există un risc ridicat de producere a incendiilor.

Alertă de călătorie pentru Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a emis un cod roşu de caniculă.

Temperaturi care vor atinge valoarea de până la 43 de grade Celsius, până pe data de 17 iulie, pentru întreg teritoriul ţării.

Autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

Grecia
Grecia

Vezi și: Bani pentru 2 milioane de români. A fost anunțată lista voucherelor care vor fi oferite oamenilor care au nevoie de sprijin financiar

Sancțiuni pentru persoanele care provoacă incendii

MAE reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera, astfel, apariţia unui focar de incendiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Vezi și: Alertă ANM de ultim moment. Lista zonelor ce vor fi afectate de vijelii puternice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult