- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă meteo de ultimă oră. Un val de praf saharian va face mari probleme în România!

27 Mar, 16:03 • Bumbeneci Diana
Este alertă meteorologică din cauza valului de praf saharian care a intrat şi în România. ANM anunță care vor fi cele mai afectate zone.
Alertă meteo de ultimă oră. Un val de praf saharian va face mari probleme în România!

Meteorologii de la ANM anunță că valul de praf saharian va face probleme și pe teritoriul țării noastre. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, iar dacă vor cădea precipitații, acestea vor fi roșiatice.

Val de praf saharian și în România

De altfel, autorităţile avertizează că ar putea scădea calitatea aerului pentru că acesta este încărcat cu particule de nisip. Încă de la primele ore ale dimineții, în ţara noastră răsăritul a fost unul spectaculos şi a avut culoarea roşu aprins din cauza prafului saharian.

„Conform comunicatului emis de Administrația Națională de Meteorologie, vorbim până mâine seară, la ora 22:00, de o circulație predominant sud-vestică, care va putea favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană și în zona țării noastre, dar mai ales cu precădere în partea de sud-vest, sud și est a țării.

Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele și în intervalele cu ploaie și în special în partea de vest, sud-vest, centru și nord a teritoriului.

În aceste zone este posibil ca mai ales mâine să consemnăm precipitații predominant sub formă de ploaie.

La munte, mâine, cantități de apă de 15-20 l/metru pătrat, în același timp și intensificări ale vântului cu viteze la rafală semnificative, pentru că mai avem emisă și o informare meteorologică și două atenționări meteorologice de cod galben ce vizează în mod deosebit intensificările de vânt.

praf saharian
praf saharian

În cea mai mare parte a țării vorbim de viteze de 45-55 km/h, la munte rafale de 55-65 km/h, iar pe creste chiar peste 90 km/h. Vorbim de zona Banatului, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Moldovei, dar și zona Carpaților Meridionali și de curbură.

Avem până diseară, la ora 22:00, atenționarea meteorologică de cod galben și de la ora 22:00 până mâine dimineață, la ora 10:00, în continuare în zona Banatului, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali.

Din punct de vedere termic, avem o vreme în încălzire de la o zi la alta, deja consemnăm 18 grade în partea de vest a țării, la Arad, Timișoara, 16-17 grade în Capitală.

Mâine contăm pe 23-24 de grade în partea de sud și sud-est a țării, pentru ca finalul lunii martie să aducă chiar temperaturi de până la 29 de grade.

Inclusiv în Capitală ne așteptăm duminică la o maximă de 28-29 de grade, aceasta însemnând cu mai mult de 10-12 grade peste media multianuală a datei din calendar”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, miercuri, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Se schimbă buletinele în România. Când vor avea toți românii carte de identitate cu CIP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult