Această COP, care începe la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicată sarcinii delicate de a găsi un nou obiectiv de finanţare pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să se adapteze la schimbările climatice.
Avertizare meteo de vreme rea. La munte e COD GALBEN de ninsori. Cum va fi vremea în București
De asemenea, va avea loc în umbra iminentei reveniri la preşedinţia SUA a lui Donald Trump, care a descris în trecut schimbările climatice drept o „păcăleală”.
Potrivit Copernicus, octombrie a fost a doua cea mai caldă lună din lume, după octombrie 2023, cu o temperatură medie de 15,25°C. Aceasta este cu 1,65°C mai caldă decât nivelurile preindustriale din 1850-1900, înainte ca utilizarea masivă a combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaz) să încălzească semnificativ atmosfera şi oceanele.
Aceasta este, de asemenea, a 15-a lună dintr-o perioadă de 16 luni în care temperatura medie a crescut cu mai mult de 1,5°C.
Această cifră simbolică corespunde celei mai ambiţioase limite din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.
Cu toate acestea, acest acord istoric se referă la tendinţele climatice pe termen lung: media va trebui să rămână peste 1,5°C de încălzire timp de 20 până la 30 de ani înainte de a se considera că limita a fost depăşită.
Anul 2024 a fost marcat de evenimente meteorologice atipice, care au atras atenția specialiștilor din întreaga lume. Datele analizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice subliniază caracterul excepțional al acestui an din punct de vedere meteorologic.
Începutul de an și până aproape de finalul lui decembrie au fost marcate de temperaturi ridicate, iar această tendință va continua până în ultimele zile ale lunii decembrie, potrivit prognozelor meteorologilor.
Fenomenul climatic din 2024 este considerat fără precedent în ultimele 150 de zile, iar specialiștii avertizează că schimbările observate în acest an sunt semne clare ale unui fenomen global de încălzire rapidă a planetei.
Datele studiilor efectuate de Serviciul Copernicus arată o creștere globală a temperaturii medii cu 1,5 grade Celsius comparativ cu deceniile anterioare. Această schimbare semnificativă a fost resimțită la nivel global, iar România nu a fost ocolită de acest fenomen.
Vremea a variat semnificativ în țara noastră, alternând între valuri de căldură extremă și fenomene hibernale de o intensitate neobișnuită. Astfel, pe parcursul anului 2024, anomaliile meteorologice s-au manifestat constant, atât în vară, când temperaturile au atins valori record, cât și la începutul iernii, care a debutat cu ninsori abundente.
Prognoza meteo la munte. Ninge la Braşov şi în această săptămână
În acest context, meteorologii au anunțat că în Brașov va ninge din joi până la începutul săptămânii viitoare, iar în Cluj-Napoca, zăpada va acoperi orașul în zilele de marți, miercuri și joi. Aceasta este o dovadă clară a extremelor meteorologice care se manifestă în România, ca și în multe alte colțuri ale lumii.
Un factor important care contribuie la aceste schimbări climatice este emisia masivă de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care accelerează creșterea temperaturilor globale.
Specialiștii atrag atenția că doar prin reducerea considerabilă a emisiilor de CO2 și adoptarea unor măsuri clare de protecție a mediului, se poate preveni agravarea acestui fenomen în viitor. Schimbările climatice sunt un subiect aflat în centrul dezbaterilor internaționale și continue să genereze îngrijorare în rândul cercetătorilor și decidenților politici.
În acest context, anul 2024 reprezintă un moment critic pentru înțelegerea impactului pe care schimbările climatice îl au asupra vieții noastre de zi cu zi.
Fenomenele meteo extreme și temperaturile neobișnuite sunt un semnal că planeta noastră suferă transformări importante și că acțiunile imediate sunt esențiale pentru a preveni consecințele și mai severe ale încălzirii globale în anii ce vor urma.
Prognoza meteo. Cum va fi vremea până la Crăciun: Variaţii termice în toate zonele ţării
În perioada 23-30 decembrie 2024, temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât valorile obișnuite pentru acest interval, pe întreg teritoriul țării noastre. Cantitățile de precipitații vor fi în general conforme cu media perioadei, cu posibile variații ușoare în regiunile sudice, unde ar putea apărea un mic excedent. Astfel vom avea un Crăciun mai cald decât ne-am fi dorit.
În săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025, temperaturile vor rămâne ușor mai mari decât media normală a acestei perioade, în toate regiunile României. Regimul precipitațiilor va fi în linii mari apropiat de cel caracteristic acestei săptămâni, fără variații semnificative.
Prognoza meteo Banat
Intervalul va debuta cu valori termice uşor peste normalul climatologic al perioadei, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 8…9 grade, însă va urma o răcire a vremii între 11 şi 14 decembrie, când media zilnică va scădea la 5 grade.
Din 15 şi până în 19 decembrie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, caracteristice vor fi valorile maxime ale temperaturii în jurul a 7…8 grade, iar după acest interval tendinţa va fi de scădere treptată, astfel încât în data de 22 decembrie sunt estimate valori de 4…5 grade.
Temperaturile minime se vor menţine preponderent pozitive până în 12 decembrie, cu o medie a acestora de 1…3 grade, vor scădea la -2…-1 grad în 13 şi 14 decembrie, apoi se vor situa în jurul valorii de 0 grade.
Va ploua local în 9 decembrie, pe arii restrânse şi în zilele de 11 şi 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în 15 şi 16 decembrie şi după data de 20 decembrie.
Prognoza meteo Crişana
Intervalul va debuta cu valori termice maxime în medie de 6…7 grade, însă va urma o răcire a vremii între 11 şi 13 decembrie, când media zilnică va scădea la 4 grade. Din 14 şi până în 19 decembrie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, caracteristice vor fi valorile maxime ale temperaturii în jurul a 6…7 grade, iar după acest interval tendinţa va fi de scădere treptată, astfel încât în data de 22 decembrie sunt estimate valori de 4 grade.
Temperaturile minime se vor menţine preponderent pozitive până în 12 decembrie, cu o medie a acestora de 1…2 grade, vor scădea la -3…-2 grade în 13 şi 14 decembrie, apoi vor fi valori de -1…0 grade.
Temporar vor fi precipitaţii în perioada 9 – 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în 15, 16 şi 17 decembrie şi după data de 20 decembrie.
Prognoza meteo Transilvania
În primele două zile din interval, media regională a temperaturilor maxime va fi de 6 grade, dar va scădea la 2…3 grade în 12, 13 şi 14 decembrie. În a doua jumătate a intervalului, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, media zilnică a temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 2 şi 5 grade. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 0 grade până în 12 decembrie, vor scădea semnificativ în jurul datei de 14 decembrie, până spre -6 grade, iar până la finalul intervalului sunt estimate valori medii de -4…-2 grade.
prognoza-2saptamaniTemporar vor fi precipitaţii în perioada 9 – 12 decembrie, local însemnate cantitativ pe parcursul zilei de luni (9 decembrie). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în a doua jumătate a intervalului, dar mai ales în zilele de 16 şi 17 decembrie şi după data de 21 decembrie.
Prognoza meteo Maramureş
Media temperaturilor maxime va scădea treptat de la 7 grade în prima zi, până în jurul a 3 grade în zilele de 12 şi 13 decembrie, când vremea va deveni normală sub aspect termic.
Din 14 şi până în 19 decembrie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, caracteristice vor fi valorile maxime ale temperaturii de 4…6 grade, iar după acest interval tendinţa va fi de scădere treptată, astfel încât în data de 22 decembrie este estimată o medie a acestora de 2 grade.
Temperaturile minime se vor menţine preponderent pozitive până în 12 decembrie, cu o medie a acestora de 1…2 grade, vor scădea semnificativ în următoarele 2 nopţi, la -3…-2 grade (în 13 decembrie) şi respectiv -5…-4 grade (în 14 decembrie), iar pentru restul intervalulului sunt estimate valori medii de -2…0 grade.
Temporar vor fi precipitaţii în 9 şi 10 decembrie şi pe arii mai restrânse în 11 şi 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi după 15 decembrie.
Prognoza meteo Moldova
Până în 14 decembrie tendinţa temperaturii va fi de scădere uşoară de la valori termice uşor peste mediile multianuale până la valori apropiate de acestea. Astfel, de la o medie a temperaturilor maxime de 6…7 grade şi de 1…2 grade pentru minime se va ajunge la valori de numai 1…2 grade ziua şi -4…-2 grade noaptea. După jumătatea lunii decembrie (intervalul 15 – 22 decembrie) sunt estimate temperaturi maxime de 4…6 grade şi minime de -2…0 grade.
Temporar vor fi precipitaţii însemnate cantitativ la începutul intervalului (9 decembrie), apoi pe arii mai restrânse şi în zilele de 10 şi 11 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi după data de 15 decembrie.
Prognoza meteoDobrogea
Vremea va fi caldă la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 10…14 grade şi minime în jurul a 4 grade. Se va răci treptat în perioada 11 – 14 decembrie, când media zilnică a temperaturilor maxime va scădea la 5…7 grade, iar a celor minime la 0…2 grade, posibil cu valori mai mici (-2 grade) în 14 decembrie.
Din 15 şi până în 22 decembrie caracteristice vor fi temperaturile maxime în jurul unei medii de 7 grade şi minime în general de 1…3 grade, anunţă ANM.
Temporar vor fi precipitaţii în perioada 9 – 12 decembrie, local însemnate cantitativ pe parcursul zilei de luni (9 decembrie). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în a doua jumătate a intervalului, dar mai ales în zilele de 16 şi 17 decembrie şi după data de 21 decembrie.
Prognoza meteoMuntenia
În primele două zile ale intervalului valorile termice maxime vor fi în medie de 9…11 grade, apoi va urma o răcire a vremii între 11 şi 14 decembrie, când media zilnică va scădea în jurul valorii de 5 grade. De la jumătatea lunii decembrie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, valorile maxime ale temperaturii se vor situa în jurul a 7 grade.
Temperaturile minime se vor menţine pozitive până în 12 decembrie, cu o medie a acestora de 0…2 grade, apoi vor scădea la -3…-2 grade în 13 şi 14 decembrie şi vor fi valori de -2…0 grade în restul intervalului.
Temporar vor fi precipitaţii în perioada 9 – 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în 16 şi 17 decembrie şi după data de 21 decembrie.
Prognoza meteo Oltenia
Media temperaturilor maxime va scădea treptat de la 9 grade în prima zi, până în jurul a 4 grade în data de 14 decembrie. Din 15 şi până în 18 decembrie, valorile termice maxime vor creşte uşor până în jurul a 8 grade, urmând ca mai apoi să scadă uşor spre 5 grade în data de 22 decembrie.Temperaturile minime se vor menţine pozitive până în 12 decembrie, cu o medie a acestora de 0…2 grade, iar pentru restul intervalulului sunt estimate valori medii de -2…0 grade.
Temporar vor fi precipitaţii în perioada 9 – 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi în 15 şi 16 decembrie şi după data de 21 decembrie.
Prognoza meteo La munte
Media temperaturilor maxime va avea variaţii de la o zi la alta, având valori cuprinse între -2…2 grade. Temperaturile minime se vor menţine negative pe tot parcursul intervalului. Vor scădea treptat de la -3 grade până la -7 grade în ziua de 14 decembrie, apoi vor avea mici variaţii de la o zi la alta, situându-se între -7…-4 grade.
Vor fi precipitaţii local însemnate cantitativ în 9 decembrie, iar local şi temporar şi în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată şi după data de 15 decembrie.
Suntem la 8 decembrie, iar meteorologii Accuweather anunță, deja, prognoza pentru ianuarie 2025. Va fi o lună cum nu prea a mai fost în România, raportat la valorile de precipitații așteptate.
În ultimii ani, ne-am obișnuit cu ierni reci, dar nu bogate în ninsori. Au fost chiar sărbători făcute la 15… 18 grade Celsius.
Prognoza meteo. Cum va fi vremea în ianuarie 2025
Mmeteorologii Accuweather spun că ianuarie 2025 va fi o lună cum nu prea am mai avut în ultimii ani, cu ploi și perioade multe de ninsoare. Va fi zăpadă în mai multe orașe din România, potrivit prognozei meteo. Va ninge mult și chiar mai repede decât în alți ani, spun specialiștii în interpretarea vremii.
De curând, meteorologii Accuweather au pregătit prognoza pentru iarna aceasta și vin cu informații proaspete legate de luna ianuarie 2025.
În Cluj-Napoca, de exemplu, va ninge în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, iar pe 4 ianuarie sunt așteptate alte fulguieli. Și la jumătatea lunii, pe în intervalul 14-18 ianuarie 2025, sunt șanse de ninsoare. În fine, luna se încheie așa cum a început – cu zăpadă căzută peste orașul de pe malurile Someșului.
La Iași, primul episod de ninsoare pe 2025 este așteptat în intervalul 15-20 ianuarie. Temperatura maximă va fi de 4 grade, iar minima, -9, atenție! Frig de crapă pietrele, spun meteorologii, dar și ceva ninsori, chiar și pe 25 ianuarie.
În fine, ultima prognoză am păstrat-o pentru București. Capitala România ar trebui să cunoască un episod zdravăn de ninsoare pe 30 decembrie, înainte de Anului Nou. Apoi, pe 18, 19 și 20 ianuarie sunt așteptate 3 zile consecutive de ninsoare.
Temperaturile diurne vor fi de 3… 4 grade, iar cele nocturne coboară până la -7 grade Celsius. Va ninge în București și pe 24 ianuarie, arată Accuweather, iar luna se va încheia cu câteva episoade de ploaie.
AccuWeather Inc. este o companie media americană din sectorul privat care furnizează servicii comerciale de prognoză meteo în întreaga lume.AccuWeather a fost fondată în 1962 de Joel N. Myers, pe atunci un student absolvent al Universității de Stat din Pennsylvania, care lucra la un master în meteorologie. Primul său client a fost o companie de gaze din Pennsylvania.
În timp ce își conducea compania, Myers a lucrat și ca membru al facultății de meteorologie din Penn State. Compania a adoptat numele „AccuWeather” în 1971.