- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Bologa a obținut o medalie de aur la judo. Românul a participat la Mondialele pentru Nevăzători

25 Aug, 19:21 • Lupu Alexandra
Medalie de aur la judo pentru Alexandru Bologa. Românul a participat la Mondialele pentru Nevăzători și este calificat pentru Jocurile Paralimpice 2024.
Alexandru Bologa a obținut o medalie de aur la judo. Românul a participat la Mondialele pentru Nevăzători

Alexandru Bologa a câștigat titlul mondial la judo pentru nevăzători, informează observatornews.ro. Românul a participat în cadrul Jocurilor Mondiale ale Nevăzătorilor de la Birmingham. El s-a calificat şi pentru ediţia 2024 a Jocurilor Paralimpice de la Paris, obținând acest rezultat.

Alexandru Bologa a obținut o medalie de aur la judo

Alexandru Bologa are 27 de ani și a cucerit medalia de aur la judo. El a concurat la categoria 73 de kilograme în cadrul Jocurilor Mondiale IBSA (International Blind Sport Federation) – Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor.

Vezi și: De la repetent în clasa I, la premiant și media 9,01 la Bacalaureat și promovat la Facultatea de Management. Povestea de viață a lui Marcel, românul care a învins sărăcia prin studiu

Clujeanul a dispus în finala probei, prin superioritate, de kazahul Shamey Yergali, campionul mondial en-titre. Medalia de aur de la Birmingham îi oferă românului și calificarea pentru Jocurile Paralimpice din 2024, de la Paris. Alexandru Bologa este dublu medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice, în 2016 la Rio si 2021 la Tokyo şi triplu campion european. România a fost reprezentată de doi sportivi în concursul de judo de la Jocurile Mondiale IBSA, mai exact, Alexandru Bologa şi Daniel Vargoczki.

Clujeanul care a câștigat miercuri, 23 august, locul 1 și medalia de aur la Campionatul Mondial pentru nevăzători (IBSA WORLD GAMES) este antrenat de Gergely Tamas. În perioada copilăriei, românul a fost pasionat de înot. În clasa a VI-a i-a atras atenția lui Sally Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român. Acela a fost momentul în care a fost selectat pentru programul de judo pentru nevăzători și tot atunci a început antrenamentele la Centrul Olimpic din Cluj.

Alexandru Bologa
Alexandru Bologa

El s-a aflat sub îndrumarea Geaninei Andreică și Tamas Gergely. În 2016, el a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham. Debutul său paralimpic a avut loc în 2016, la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Povestea lui este una care poate impresiona pe oricine. Și-a pierdut vederea la vârsta de 3 ani. La doar 6 sau 7 ani a devenit complet nevăzător, notează evz.ro.

„Am avut probleme de mic. De la șase-șapte ani am rămas nevăzător complet.

Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa.

Eu așa știu lumea, așa o percep și, cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, spunea Alex Bologa, într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.

Citește și despre: Povestea de succes a Dianei Cîțu, antreprenoarea care vrea să salveze planeta. La 34 de ani, are propria companie de peste 100 de milioane de lei