- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem

06 Feb, 17:17 • Adrian Popovici
Ministrul Sănătății, a anunțat faptul că 94 de cereri de finanțare au primit aprobarea pentru implementarea procesului de digitalizare în cadrul unor instituții cheie din sistemul central de sănătate publică, printre acestea numărând-se chiar  și instituția pe care acesta o conduce
Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem

Ministrul Sănătății, a făcut anunțat faptul că 94 de cereri de finanțare au primit aprobarea pentru implementarea procesului de digitalizare în cadrul unor instituții cheie din sistemul central de sănătate publică, printre acestea numărând-se chiar  și instituția pe care acesta o conduce, transmite Antena 3 CNN.

Alexandru Rafila a explicat că vor fi direcționate 100 de milioane de euro către procesul de digitalizare a sistemului sanitar. El a subliniat că este imperativ ca până la sfârșitul anului, utilizarea dosarelor pe șină să devină istorie în sectorul medical. De asemenea, a menționat că au fost deja aprobate aproape 100 de cereri distincte de finanțare în acest sens.

Modernizarea sistemului de sănătate din România este ghidată de o strategie bine definită, dezvoltată în colaborare strânsă cu experți și specialiști din Organizația Mondială a Sănătății, explică ministrul.

„Este util să învățăm din experiența celor care au transformat, cu succes, sisteme de sănătate publică din Uniunea Europeană prin digitalizare”, a subliniat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunț pentru români: În prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening

Alexandru Rafila anunță investiții în digitalizarea sistemului de Sănătate. Sursă foto: Pexels
Alexandru Rafila anunță investiții în digitalizarea sistemului de Sănătate. Sursă foto: Pexels

Care sunt instituțiile care vor beneficia de finanțarea anunțată de Alexandru Rafila?

Obiectivul investiției, după cum arată Alexandru Rafila, vizează dezvoltarea unui cadru sistemic de guvernanță a datelor în cadrul sistemului de sănătate din România. Acest cadru are scopul de a aborda aspecte esențiale precum calitatea datelor și schimbul eficient al acestora între diversele instituții administrative, unități sanitare, furnizori de servicii și pacienți.

„Având în vedere cele menționate se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea instituțiilor din domeniul sănătății prin demararea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe), migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local.

Instituțiile din domeniul sanitar aflate în zone defavorizate vor avea prioritate în ceea ce privește alocarea de fonduri”, spun reprezentanții MS.

Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat o finanțare majoră pentru o serie de entități esențiale din domeniul sănătății din România, printre care se numără Direcțiile de Sănătate Publică județene (inclusiv cea din municipiul București), Serviciile de Ambulanță județene (inclusiv Serviciul de Ambulanță București – Ilfov), Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul Național de Medicină Sportivă, Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, Agenția Națională de Transplant, Oficiul Central de Stocare pentru Situații Speciale, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Institutele de Medicină Legală, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog București, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, precum și Ministerul Sănătății.

Citește și: Decizie crucială privind ocuparea posturilor la stat în 2024. Apelul lansat de Rafila