- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul banal care s-a scumpit cu 50% în Uniunea Europeană. Românii îl folosesc zilnic

27 Feb, 21:00 • Cornel Ghimeșan
Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană a crescut semnificativ în ultimul an, potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În ianuarie 2024, preţul acestui aliment vital era cu 50% mai mare decât în aceeași lună din 2023.
Alimentul banal care s-a scumpit cu 50% în Uniunea Europeană. Românii îl folosesc zilnic

Alimentul banal care s-a scumpit cu 50% în Uniunea Europeană. România a fost țara din UE cu cele mai mici creșteri de prețuri ale uleiului de măsline, în luna ianuarie 2024, potrivit datelor publicate de Eurostat. Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, scrie economica.net.

Alimentul banal care s-a scumpit cu 50% în Uniunea Europeană

Majorările anuale ale preţurilor la uleiul de măsline au fost raportate în toate statele membre ale UE. Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în Portugalia (69%), Grecia (67%) și Spania (63%). În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au consemnat în România (13%), Irlanda (16%) și Ţările de Jos (18%).

Citeşte şi: Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă puiul de țară! Cei mai mulți români nu își pot permite această „delicatesă”

Această tendință ascendentă a prețului uleiului de măsline a fost accentuată în semestrul doi din 2023. Creșterea a fost graduală, atingând un vârf în noiembrie 2023, când preţurile au fost cu 51% mai mari față de aceeași perioadă din 2022. După aceasta, în decembrie, s-a înregistrat o ușoară încetinire, dar preţurile au rămas cu 47% mai ridicate comparativ cu aceeași lună din 2022.

Citeşte şi: Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Diferența față de anul trecut este uriașă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult