- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun va avea un preț dublu. Românii sunt tot mai îngrijorați

24 Oct, 20:17 • Cassano Sabrina
Alimentul care stă pe masa oricărui român, de Crăciun, va avea un preț dublu, lucru care îi sperie pe români, mai ales că aceștia se arată tot mai îngrijorați de valul de scumpiri. Iată despre ce aliment vorbim.
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun va avea un preț dublu. Românii sunt tot mai îngrijorați

Alimentul care stă pe masa oricărui român, de Crăciun,  va avea un preț dublu, lucru care îi sperie pe români, mai ales că aceștia se arată tot mai îngrijorați de valul de scumpiri. Dacă până acum oamenii se bucurau de venirea sărbătorilor de iarnă, iată că anul acesta, lucrurile se vor schimba, iar mesele îmbelșugate vor rămâne doar un vis pentru mulți dintre români. Spunem acest lucru pentru că asistăm la un val de scumpiri masive, iar lucrurile nu par că se duc deloc într-o zonă prea bună.

Alimentul care va costa dublu de Crăciun

Nu doar facturile din ultima perioadă reprezintă principala perioadă a oamenilor, ci și scumpirea unor alimente de bază precum ouăle, carnea, brânza, motiv pentru care mesele nu vor mai fi la fel de îmbelșugate ca anii precedenți. Dacă, în prezent, plătim 30 de lei pentru un kilogram de mușchi de porc, în preajma sărbătorilor de iarnă vom plăti 60 de lei, adică dublu. Toate acestea se datorează scumpirilor la energia electrică, a pestei porcine, dar și a forajelor. Fermierii sunt de părere că autoritățiile trebuie să facă ceva în acest sens și dacă se poate cât mai repede.

Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. România mai produce astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare. Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul  resurselor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier pentru Antena 3.

Astfel, în acest an mulți dintre români nu se vor mai bucura de mese ca în alți ani pline de bunătăți din cauza ascumpirilor masive.