- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentul pe care românii îl vând cu 600 de lei kilogramul. Franța și Austria sunt cei mai mari clienți

02 Feb, 16:13 • Andrei Alina
Hribii românești, cunoscuți și sub denumirea de "funghi porcini", sunt alimentul românesc de lux pe piața internațională. Prețul de vânzare ajunge și la 600 de lei.
Alimentul pe care românii îl vând cu 600 de lei kilogramul. Franța și Austria sunt cei mai mari clienți

România a dat lovitura cu un produs româneasc care se vinde la un preț destul de piperat peste hotare. Amatori de gusturi fine, se înghesuie să cumpere alimentul care e o delicatesă și în bucătăriile occidentale.

Hribii românești au devenit o veritabilă delicatesă pentru străinii din Franța, Austria, Italia și Germania, unde oamenii sunt dispuși să plătească sume considerabile pentru a se bucura de acest aliment deosebit.

”Este o ciupercă bogată în carbohidraţi, proteine şi săracă în grăsimi şi calorii. Poate fi integrată cu uşurinţă într-o dietă vegetariană. Cele mai raportate efecte fiind cele oxidante, cele antitumorale, antibacteriene, antivirale, hepatoprotectoare şi de reglare a tranzitului intestial”, explică nutriționistul Daniela Bălănucă.

Citește și: Concedieri fără precedent la una dintre cele mai mari firme de curierat. Peste 12.000 de oameni urmează să rămână şomeri

În acest depozit din Cârlibaba, judeţul Suceava, producţia autohtonă de mânătărci este pregătită să ia drumul străinătăţii. Zeci de tone de hribi, culeşi din pădurile noastre, vor fi delicatese în farfuriile italienilor, francezilor sau austriecilor.

”90% din producţie pleacă către ţări cum ar fi Italia, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, care au o bogată cultură culinară în procesarea acestui produs. În ţară, din păcate procentul e mic, dar în fiecare an observăm un consum din ce în ce mai mare al acestor produse”, a spus Gabriel Bujor, administrator centru de colectare, pentru Observator News.

Citește și: Un producător de ciuperci din judeţul Sălaj, Boglar Champ, vinde 1.200 de tone de ciuperci lunar. Afaceri de 140 mil. lei în 2023

”De la 25 de lei pe kilogram, poate ajunge undeva la 60 de lei pe kg, vorbim de ciupercile congelate, cele uscate pot ajunge la preţuri mult mai mari, pot ajunge şi până la 600 de lei kg”, explică Gabriel Bujor.