- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ambasadorul Suediei anunță când se va discuta în Consiliul JAI aderarea României la Schengen. „Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia”

12 Jan, 14:41 • Bumbeneci Diana
Therese Hydén a făcut noi declarații legate de aderarea României la Schengen. Ambasadorul Suediei a anunțat care va fi momentul în care aderarea României va fi din nou discutată în Consiliul JAI.
Ambasadorul Suediei anunță când se va discuta în Consiliul JAI aderarea României la Schengen. „Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia”

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén, a declarat, în cursul zilei de azi, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI în momentul în se vor îndeplini absolut toate condițiile. Prima și cea mai importantă condiție este ca Austria să îți schimbe radical poziția față de România și când lucrurile vor fi clare cu privire la România și Bulgaria, anunță știripesurse.

Ambasadoarea Suediei anunță când se va relua în JAI subiectul de aderare la Schengen

Ambasadoarea Suediei, Therese Hydén a făcut mai multe declarații în cadrul conferinței de lansare a Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. Aceasta a vorbit și despre problema aderării României la spațiul Schengen.

Ai mai putea citi și: România are dovada că merita aderarea la Schengen! Eugen Tomac: „Documentul care anulează poziția Austriei în ceea ce privește extinderea Schengen”

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén
Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén

Aş vrea să ating o chestiune foarte importantă preluată de la Cehia şi o să o abordez cu prioritatea pe care o merită şi anume problema Schengen. Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI şi România a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a avea un rezultat pozitiv. Din păcate, au fost blocate România şi Bulgaria. Ministrul Justiţiei Suediei, care se ocupă de această chestiune la noi în ţară, a spus imediat în cadrul unei şedinţe a cabinetului că Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două ţări. Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia, aceasta este o chestiune foarte importantă şi vom încerca să găsim o soluţie.

Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă şi cu toate părţile interesate şi implicate. Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Suedia este angajată pe această cale şi va depune eforturi”, a transmis ambasadoarea Suediei la Bucureşti.

Ambasadorul Suediei a mai primit și întrebarea dacă în timpul preşedinţiei Suediei la Consiliul Uniunii Europene subiectul Schengen va ajunge pe agenda Consiliului JAI, având în vedere că majoritatea românilor speră ca anul 2023 să fie unul în care România va finaliza procesul de aderare, după ani întregi de încercări.

Preşedinţia suedeză a primit astfel de abordări cu privire la consultări bilaterale cu ţările implicate în acest subiect. Acesta este procesul care a început, când anume se va finaliza e prea timpuriu să spunem. La ce putem să ne angajăm noi, preşedinţia suedeză, este să lucrăm cu toţi partenerii implicaţi . Uşile noastre sunt deschise pentru consultări şi încurajăm aceste discuţii şi ne aşteptăm şi la un spirit constructiv pentru toate părţile implicate”, a răspuns Therese Hydén.

Ai mai putea citi și: Austria dă o nouă lovitură României! După ce a exploatat petrol de la noi, OMV susține că nu va plăti României taxa de solidaritate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult