- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil acest lucru

19 Oct, 22:01 • Bumbeneci Diana
Un nou proiect benefic pentru părinți. Deputatul Cristina Rizea a depus o iniţiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului.
Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil acest lucru

Deputata neafiliată Cristina Rizea, membră REPER, a depus o inițiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului. Concediul va fi în continuare însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul, notează Agerpres.

Ambii părinți vor putea avea concediu simultan

Potrivit propunerii făcute de Cristina Rizea, statul susține ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți, a precizat, miercuri, un comunicat de presă al REPER.

Propunerea legislativă, care modifică și completează OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prevede că cel puțin o lună din perioada de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Mai exact, din numărul total de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial.

Te mai poate interesa: Guvernul a dat undă verde pentru construirea stadionului „Gheorghe Hagi”. Valoarea noului teren se ridică la peste 400 milioane de lei

Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil acest lucru
Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil acest lucru

Luând în calcul situația în care părintele care nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Prezenta inițiativă încurajează ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent.

„Politicile dedicate sprijinirii familiilor sunt o prioritate pentru Partidul REPER şi trebuie să devină direcţii prioritate pentru statul român. (…) În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”, a declarat Cristina Rizea.

Conform politicianului, folosind exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului.

„Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a precizat deputata.

Cu toate acestea însă, inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile, susține inițiatoarea.

La ora actuală, statul permite ambilor părinți să își împartă cele 24-36 de luni de concediu. În acest sens, prezenta inițiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare, adaugă aceasta.

Mai poți citi: Ce amenzi usturătoare riști dacă nu respecți orele de odihnă. Iată când nu ai voie să faci gălăgie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult