- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care fac asta! Klaus Iohannis a semnat legea

19 Jan, 17:00 • Bumbeneci Diana
Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care vor face un lucru pe teritoriul țării. Președintele Iohannis a semnat legea.
Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care fac asta! Klaus Iohannis a semnat legea

Amendă colosală! Klaus Iohannis a semnat o nouă lege care le va aduce o amendă usturătoare românilor. Cei care nu cunosc modificarea, dar fac gestul, riscă să achite până la 20.000 de lei. Actul normativ a intrat deja în vigoare, anunță Administrația Prezidențială.

Amendă drastică pentru românii care nu țin cont de o nouă lege în România

Legea trecuse deja de cele două camere, dar a fost semnată recent și de Președintele României, spre modificarea art. 20 din Legea nr. 75/1994. Ca urmare, este strict interzisă lipsa de respect atât față de drapel, cât și față de imnul național. Cei care încalcă prevederea vor plăti amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. De aplicarea lor se va ocupa Poliția Română și Jandarmeria.

Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, extras din actul normativ

Proiectul de lege are și o motivare publică, devenită deja lege prin aprobare, în care se arată faptul că valoarea amenzii este atât de mare pentru că pângărirea unui simbol național este o abatere gravă de la ordinea publică. În acest sens, și sancțiunea trebuie să fie de dimensiunea faptei, în așa fel încât persoanele care distrug bunurile să stopeze această activitate.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

amendă
amendă

Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”, este precizat în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit legii, drapelul româniei este arborat în următoarele situații:

  • Ziua Națională a României, Ziua drapelului național, Ziua imnului național al României și alte sărbători naționale;
  • Festivități și ceremonii oficiale cu caracter local, național și internațional;
  • Vizite oficiale în România de șefi de stat și de guvern, precum și de înalte personalități politice reprezentând principalele organisme internaționale, interguvernamentale;
  • Ceremonii militare, conform regulamentelor militare;
  • Competiții sportive pe stadioane și alte baze sportive;
  • Campanii electorale, alegeri.

Cei care vor încălca noua lege, în situațiile amintite anterior, vor fi pasibili de amendă, începând cu luna ianuarie a anului 2024.

Ai mai putea citi: Foto&Video. S-a lansat Samsung S24. La ce preț vor fi vândute cele trei modele

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult