- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ameninţare fără precedent! Medicii de familie anunţă încetarea consultaţiilor gratuite şi eliberarea de reţete compensate

11 Dec, 10:19 • Cornel Ghimeșan
Într-o mișcare fără precedent, medicii de familie din România amenință că vor înceta acordarea consultațiilor gratuite și eliberarea de rețete compensate, în semn de protest față de problemele cu care se confruntă în sistemul medical.
Ameninţare fără precedent! Medicii de familie anunţă încetarea consultaţiilor gratuite şi eliberarea de reţete compensate

Medicii de familie anunţă încetarea consultaţiilor gratuite şi eliberarea de reţete compensate. Deja, medicii din Cluj și Mureș au anunțat că, începând cu data de 18 decembrie, nu vor mai efectua programări și vor asigura doar consultații contra-cost în afara programului. De asemenea, consultațiile online sau telefonice nu vor mai fi disponibile.

Medicii de familie amenință că închid cabinetele

Printre nemulțumirile exprimate de medici se numără întârzierile de plată a serviciilor acordate în luna octombrie și disfuncționalitățile frecvente ale sistemului informatic al cardului de sănătate. Până în acest moment ar fi trebuit ca toți banii pentru luna octombrie să fie virați de casele județene de asigurări de sănătate. Au fost decontate însă doar o parte din servicii, în procent de 60%. Medicii de familie spun că nu au din ce să trăiască în aceste condiții și că nu își mai pot plăti angajații.

Citeşte şi: Pensiile vor crește în fiecare an în luna ianuarie. Ministrul Muncii anunță ce valoare va avea punctul de pensie în 2024

În ultimele luni au fost probleme cu plățile făcute de Ministerul de Finanțe către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Au fost deja două alocări din Fondul de rezervă, ultima anunțată chiar săptămâna trecută. Este vorba despre 3,5 miliarde de lei care vor ajunge în sistemul sanitar, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acești bani ar trebui să ajungă și la medicii de familie. Conform unor surse, plățile încă nu s-au făcut.

Citeşte şi: România, obligată să implementeze salariul minim european. Eugen Tomac: „Nivelul de salarizare este în continuare mic”

Reprezentanții organizațiilor profesionale acuză Casele Județene de Asigurări de Sănătate că au efectuat plăți parțiale pentru deconturi. În mijlocul acestei dispute, pacienții se tem că nu vor mai avea acces la medicamente compensate și vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare pentru consultații și analize obișnuite.

Tensiunile cresc, iar în 25 de județe, activitatea deja este blocată, potrivit celor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Situația creează o atmosferă de incertitudine în rândul pacienților și adâncește criza din sistemul medical românesc.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult