- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi dure pentru șoferi. Ce spune noua lege pentru protecția femeilor însărcinate. Regulile sunt foarte stricte

25 Sep, 11:40 • Toma Anca
Amenzi dure pentru șoferi. Potrivit unui nou proiect de lege, care urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, cine nu le respectă pe femeile însărcinate, vor fi sancționați. Ele vor avea de acum încolo prioritate în magazine sau instituții publice, inclusiv privind locurile de parcare.
Amenzi dure pentru șoferi. Ce spune noua lege pentru protecția femeilor însărcinate. Regulile sunt foarte stricte

Amenzi dure pentru șoferi. Femeile însărcinate și persoanele care sunt însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor primi protecție de la statul român. Potrivit noului proiect de lege, aceste categorii vor avea prioritate la ghișee/ caserii/case de marcat de la orice unitate unitate publică sau privată.

Citește și: Sancțiuni de până la 50.000 de lei pentru toți șoferii! Polițiști pot aplica aceste amenzi în anumite condiții

Amenzi dure pentru șoferi

De asemenea, nu vor sta la cozi în instituțiile publice. Magazinele și instituțiile sunt obligate de acum încolo să lipească afișe în care să anunțe prioritatea de care beneficiază persoanele care au copii mici și femeile gravide. În plus, în parcările de lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor vor trebui amenajate spații destinate mașinilor folosite de femeilor însărcinate și persoanele însoțite de copii mai mici de cinci ani.

Noul proiect de lege stabilește și amenzile pe care le vor primi cei care nu respectă legea. Astfel, cei care nu acordă prioritate femeilor însărcinate sau celor care au copii mai mici de cinci ani vor primi amenzi între 200-1000 de lei. Dacă nu vor fi amenajate locuri de parcare, amenzile vor putea ajunge până la 10.000 de lei.

Aceeași amendă o vor primi și șoferii care vor parca pe locurile rezervate acestor categorii de persoane. Excepție fac angajații Ministerului Afacerilor interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență care își exercită de serviciu.

Gestul banal pe care trebuie să-l facă șoferii în trafic

Pilotul de raliu Titi Aur a declarat că șoferii ar trebui să fie învățați încă din școală de gestul pe care să-l facă la fiecare șase secunde pentru a evita accidentele. Mulți conducători auto nu știu acest aspect.

„Sunt, de multe ori, situații în care sunt obligat să frânez și să trag dreapta. Trăgând dreapta și frânând intru pe zonă mai puțin aderentă cu roțile din dreapta, ceea ce poate însemna dezechilibrarea mașinii. Dacă am ESP și mașina funcționează cu sisteme, în principiu oprește din derapaj, dar nu e sigur, pentru că dacă apucă să plece un pic mai tare, sistemele poate nu mai reușesc și trebuie să reacționez și eu”, a explicat Titi Aur.

În cadrul emisiunii sursei citate, moderatorul a punctat că „în plus, nu știi cine vine din spate”, Titi Aur a explicat că „aici avem regula că trebuie să te uiți la cel mult 6 secunde în oglindă”.

„Toate testele au demonstrat că dacă nu te-ai uitat în ultimele 6 secunde în spate, tu nu știi ce se întâmplă și în cazul în care trebuie să eviți să frânezi în mod special, instinctul tău spune să nu frânez brusc, că dacă intră ăla din spate în mine sau să nu trag dreapta sau stânga, că dacă am mașină. Regula spune că la cel mult 6 secunde trebuie să arunci o privire în oglindă. Acest lucru îl facem instinctiv, dar nu toți, iar unii nu știu că-l fac”, a continuat Titi Aur. (Citește AICI continuarea)