- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de 500 de lei pentru minorii care fumează în locuri publice! La 200 de metri în jurul școlilor, fumatul devine interzis total

28 Sep, 15:02 • Bumbeneci Diana
Amenzi usturătoare pentru minorii prinși că fumează. Un nou proiect de lege este gata să pună tinerii la respect, cel puțin în spațiile publice.
Amenzi de 500 de lei pentru minorii care fumează în locuri publice! La 200 de metri în jurul școlilor, fumatul devine interzis total

Amenzi de 500 de lei pentru minorii care fumează în locuri publice, școli, parcuri, terenuri de sport sau pe stradă. Acesta este proiectul depus de mai mulți parlamentari, care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice.

Amenzi de 500 de lei pentru minorii care fumează în public

Minorii care vor continua să fumeze în spații publice precum parcuri, zone verzi, săli de așteptare, școli, gări, mijloace de transport în comun, drumuri publice sau terenuri de sport – vor fi amendați cu 500 de lei. Decizia este intens dezbătută, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulți parlamentari PSD, PNL și de la minorități în Parlament.

Inițiativa legislativă face referire la interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice. Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și a fost semnat de 29 de deputați și senatori.

Citește și: Prețurile carburanților, în continuă scădere. Ce sume sunt afișate azi, 28 septembrie, în marile benzinării din România

Este interzis prin această lege consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice. Tutunul nu mai poate fi consumat de minori pe drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat, precum și pe o rază de 200 m în jurul acestora.

Amenzi de 500 de lei pentru minorii care fumează în locuri publice! La 200 de metri în jurul școlilor, fumatul devine interzis total

De altfel, nerespectarea noilor legi de către persoanele fizice se va sancționa cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, mai prevede actul normativ. Politicienii care au inițiat acest proiect, au precizat, în expunerea de motive, că dintr-un studiu efectuat de Agenția Națională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool și droguri în rândul tinerilor.

De asemenea, văzând legislația națională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice sancționează contravenționale consumul de alcool de către minori, însă această lege și nici alta nu sancționează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidențe, constatăm că legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menționează inițiatorii”, potrivit Agerpres.

Proiectul legat de amendarea cu 500 de lei a minorilor care fumează va intra mai întâi în dezbaterea Senatului și apoi a Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este for decizional.

Mai poți citi: CIA face angajări, iar românii pot participa la concurs. Câți bani primește un analist sau un contabil

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult