- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi uriaşe pentru locatarii care încalcă normele de convieţuire socială. „Recidiviştii” se pot alege chiar cu ore de muncă în folosul comunităţii

17 Sep, 10:21 • Anghel Oana
Zgomotul produs de bormaşină în zorii zilei sau în miez de noapte ar putea deveni, în curând, amintire. Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială prevede amenzi usturătoare pentru cei uită că trăiesc într-o comunitate.
Amenzi uriaşe pentru locatarii care încalcă normele de convieţuire socială. Recidiviştii se pot alege chiar cu ore de muncă în folosul comunităţii

Potrivit legii, orele de linişte la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00. Cine nu respectă aceste intervale orare este pasibil de amenzi uriaşe.

Există și posibilitatea modificării orelor de liniște în bloc. Acest lucru se poate întâmpla numai în urma unei decizii a adunării generale a asociației de proprietari, însă nu se aplică programului de linişte din timpul nopţii, ci numai celui din timpul zilei. Concret, asociaţia poate decide ca intervalul de linişte pe parcursul zilei să nu fie doar de o oră, de la 13.00 la 14.00, ci de trei ore, de exemplu de la 13:00 și 16:00.

Amenzi uriaşe pentru locatarii care încalcă normele de convieţuire

Mai exact, dacă foloseşti o maşină de spălat zgomotoasă între aceste ore şi vecinii te reclamă, eşti bun de plată 1000 de lei. Bormaşina folosită între orele menţionate anterior te poate lăsa fără 1.500 de lei, iar muzica dată la maximum te poate costa 3000 de lei.

Asociaţiile de proprietari au datoria să afişeze la intrarea în bloc, într-un loc vizibil, programul de linişte.

„Recidiviştii” pot presta ore de muncă în folosul comunităţii

Atenţie! Suma se măreşte în cazul în care contravenientul mai are la activ una sau mai multe abateri. Ba, chiar, se poate ajunge până la executarea de ore de muncă în folosul comunităţii.

Citeste si Amenzi uriașe pentru locatarii de la bloc. Ce sancțiuni primesc românii care nu fac curat în grădină

Autorităţile le recomandă locatarilor deranjaţi de zgomotele produse de vecini în orele de linişte să sune la Poliţie. Agenţii vor veni la faţa locului cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi, în funcţie de indicatorii de pe aparat, vor aplica sancţiuni.

Ce prevede legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială

Potrivit legii 61/1991, pot fi sancţionaţi contravenţional locatarii care, în orele de linişte, produc următoarele tipuri de zgomote:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor din bloc prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Citeste si Schimbare uriaşă pentru românii care stau la bloc. Amenzile depăşesc 1000 de lei

Persoanele care produc zgomote puternice în bloc riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Cele care folosesc, în timpul orelor de liniște, aparatură zgomotoasă sau instrumente muzicale de intensitate mare s-ar putea alege cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Petrecerile private sunt o altă sursă de zgomot puternic. Pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște amenda este cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.