- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi uriaşe pentru românii care ignoră ordinul de convocare de la Armata Română. Anunțul MApN

09 Apr, 23:16 • Bumbeneci Diana
Un exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști se desfășoară în două județe din România. Persoanele care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare, riscă amenzi uriaşe.
Amenzi uriaşe pentru românii care ignoră ordinul de convocare de la Armata Română. Anunțul MApN

În acest context, rezerviştii din Brăila şi Galaţi sunt chemaţi, în această săptămână, la unităţile de militare pentru desfăşurarea unor activităţi de pregătire. Conform anunțului făcut de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, cei care nu respectă regulile riscă amenzi destul de mari.

Amenzi uriaşe pentru românii care ignoră ordinul de convocare

Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 se desfăşoară, în perioada 8-12 aprilie, în judeţele Brăila şi Galaţi.

„Exerciţiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora.

Scopul MOBEX – care vizează, în medie, aproximativ zece judeţe anual – este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, realizarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme„, a transmis MApN.

Amenzi pentru rezerviști
Amenzi pentru rezerviști

Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” aduce la un loc peste 2.200 de militari din 12 state ce vor participa la acest eveniment. Pe timpul exerciţiului, rezervişti cu domiciliul în judeţul Brăila, respectiv în judeţul Galaţi, cuprinşi în planurile de mobilizare, vor fi chemaţi la unităţi militare în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Exerciţii similare s-au mai desfăşurat în cele două judeţe în 2011 în Galaţi şi în 2015, în Brăila.

Rezerviștii care nu se vor prezenta la timp la unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei. În ordinele de chemare se precizează că „rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”, în caz contrar pot primi amenzi între 1.300 de lei și 3.800 de lei.

„În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte.

Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie„, specifică Ministerul Apărării Naționale.

Vezi și: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult