- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în termen de 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere

20 Dec, 10:59 • Bocioacă Bianca
Până acum, potrivit Codului fiscal și altor acte normative, valoarea amenzilor era înjumătătțită, dacă plata era făcută în termen de 15 zile. Acum, amenzile nu vor mai fi reduse.
Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în termen de 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere

Amezile nu vor mai putea fi plătite la jumătate. Textele legale vizate siunt Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.

Până acum, dacă plăteai amenzile în termen de 15 zile, te costa doar jumătate din minimul sumei. Noua măsură este inclusă într-o lege care se aplică de pe 11 noiembrie 2023.

Citește și: Amenzi colosale pentru traversarea neregulamentară! Iată cum se va schimba Codul Rutier începând cu 1 ianuarie 2024!

Practic, prin Legea 296/2023, autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. Scopul este de a spori conformarea voluntară și de a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.

Măsura se aplică din 11 noiembrie 2023 și acoperă amenzile prevăzute de următoarele acte normative:

  • Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;
  • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
  • Legea contabilității nr. 82/1991;
  • Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar;
  • OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
  • OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport;
  • anumite amenzi din Legea 296/2023.

Potrivit noului act normativ, firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.

Amenzile contravenționale aplicate anterior intrării în vigoare a Legii 296/2023 (30 octombrie 2023), în temeiul actelor normative enumerate, Legiuitorul prevede că plata se realizează potrivit prevederilor legale vechi.

Citește și: Amenzile auto, mai mari anul viitor. Cât va plăti un șofer care circulă cu ITP-ul expirat în 2024

Șoferii nu mai pot plăti amenzile la jumătate

totodată, firmele și persoanele fizice „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, prevede modificarea legală.

Măsura urmărește sporirea conformării voluntare, deși legiuitorul stabilise plata în maximum 15 zile la jumătate din minimul amenzii tocmai pentru încurajarea conformării voluntare.

Noua modificare ar putea duce la o mulțime de contestații în instanță și la blocarea unor sume de bani, în loc să ducă la plata sumelor integrale și mărirea veniturilor la buget.

Totul se aplică de la  11 noiembrie 2023. Este vorba despre amenzile prevăzute de Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, Legea contabilității nr. 82/1991, Legea nr. 70/2015, pentru întărirea disciplinei financiare, privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, scrie gorjonline.ro.