- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzile pentru cei care nu folosesc e-Factura ar putea fi amânate. Marcel Boloș: „Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră”

08 Mar, 17:20 • Adrian Popovici
Marcel Boloș a menționat că se examinează posibilitatea de a extinde termenul până la care vor fi aplicate amenzi celor care nu utilizează sistemul e-Factura implementat la nivelul ANAF.
Amenzile pentru cei care nu folosesc e-Factura ar putea fi amânate. Marcel Boloș: „Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră”

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor Publice, a anunțat în cadrul unei conferințe organizate de News.ro că încep să fie disponibile primele indicii privind eficacitatea indicatorilor anti-fraudă și de evaziune fiscală în urma implementării modulului e-Factura. De asemenea, se ia în considerare prelungirea perioadei în care nu se vor aplica amenzi până la sfârșitul lunii iunie.

Marcel Boloș subliniază că e-Factura este un proiect comun pentru întreaga țară, care trebuie să fie susținut. Deși recunoaște că există încă loc pentru îmbunătățiri în operaționalizarea acestuia, el menționează că recent a fost lansată versiunea simplificată a e-Factura. Boloș adaugă că au fost obținute primele date și semnale cu privire la indicatorii anti-fraudă și de evaziune fiscală, aspecte pe care nu le doresc. În lumina acestor informații, el afirmă că trebuie să se găsească modalități de a sprijini contribuabilii corecți și de a aduce economia reală la suprafață.

Te-ar putea interesa și: Sancţiuni ANAF pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura. Ce amenzi se vor aplica după 31 martie 2024

Ghidul complet pentru RO e-Factura. Noile reglementări pentru firme începând cu 1 ianuarie 2024
Ghidul complet pentru RO e-Factura. Noile reglementări pentru firme începând cu 1 ianuarie 2024

Sistemul e-Factura permite identificarea evazioniștilor

Marcel Boloș a subliniat faptul că în cadrul sistemului e-Factura sunt incluși „indicatori specifici” care facilitează identificarea lanțurilor de firme ce încearcă să eludeze plata către bugetul de stat.

„Ce nu se ştie este că în proiectul de Ordonanţă care sper să intre săptămâna viitoare, a fost în dezbatere publică, cu reorganizarea ANAF, se vor reînfiinţa, sau înfiinţa structurile judeţene de anti-fraudă. E foarte important ca activitatea economică ilicită să nu fie combătută din birourile regionale, adică de la distanţă. Nu, nu mai putem merge aşa! Trebuie să fie echipele prezente la faţa locului pentru ca cei care sunt certaţi cu legea din acest punct de vedere să fie şi puşi la punct. Dar respectul nostru rămâne pentru cei care şi plătesc impozitele şi taxele şi chiar nu vreau să-i deranjăm şi să avem o atitudine faţă de ei necinstită”, mai spune Boloş.

De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că se ia în considerare extinderea termenului de la care vor fi aplicate amenzi celor care nu utilizează e-Factura.

„Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi. Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră”, a adăugat Marcel Boloş.

Citește și: Ghidul e-Factura, actualizat de Ministerul Finanțelor. Sistemul poate fi folosit și direct de pe site-ul ANAF

Tags: