- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzile vor curge cu nemiluita. Toți șoferii trebuie să știe. Noi schimbări în Codul Rutier

31 Jan, 14:06 • Polojan Tudor
Mulți șoferi nu știu că riscă amenzi usturătoare pentru lucruri minore. Potrivit unei schimbări a Codului Rutier din anul 2022, șoferii care nu respectă obligația de a-și menține în mod permanent parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii curate, riscă o amendă prvăzut în clasa a III-a de sancțiuni.
Amenzile vor curge cu nemiluita. Toți șoferii trebuie să știe. Noi schimbări în Codul Rutier

Conducătorii auto au obligativitatea de a se asigura că au vizibilitate spre toate punctele cardinale. Acest nu este posibil dacă parbrizul, luneta sau geamurile mașinii nu sunt curate, scrie zf.ro.

Când acest lucru nu este respectat, șoferul va fi primi o sancțiune prevăzută în clasa a III-a de amenzi. În condițiile meteorologice actuale, polițiștii pot aplica amenzi din clasa mai sus menționață și nu numai.

Mai citește și: Producătorii români de medicamente vor plăti taxe mai mari. Decizia vine de la Comisia Europeana. România riscă amenzi semnificative

Amenzi pentru nerespectarea Codului Rutier/ sursa foto: monitorulcj.ro
Amenzi pentru nerespectarea Codului Rutier/ sursa foto: monitorulcj.ro

Valoarea punctelor de amenzi

Un punct de amendă are o valoare de 145 de lei și este valabilă până la data de 31 decembrie 2023, asta dacă nu vor apărea modificări pe parcursul perioadei. Punctul de amendă are această valoare din 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei.

România are cinci clase de amendă, primele patru fiind aplicate doar în cazul persoanelor fizice, iar a cincea exclusiv persoanelor juridice. În acest fel, amenda maximă pe care o persoană fizică o poate încasa este de 20 de puncte, echivalentul a 2900 de lei. Persoanele juridice, însă, pot plăti chiar și 14.500 de lei amendă, echivalentul a 100 de puncte.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă;
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă;
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă;
  • Clasa a IV-a: 9-20 puncte de amendă;
  • Clasa a V-a: 21-100 puncte de amendă.

Te mai poate interesa și: Prețurile chiriilor cresc de la an la an. 2022 a fost mai scump decât 2021. Care sunt prețurile pentru 2023

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult