- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF a constatat probleme la declararea și plata taxelor de către persoanele fizice. Sunt vizați șoferii de Uber și persoanele care fac videochat

21 Oct, 15:33 • Bocioacă Bianca
Românii s-au trezit controlați de ANAF pentru diverse venituri pe care le-au încasat, dar nu le-au declarat. De la începutul acestui an există o nouă legislație în ceea ce privește controlul contribuabililor - notificarea de conformare.
ANAF a constatat probleme la declararea și plata taxelor de către persoanele fizice. Sunt vizați șoferii de Uber și persoanele care fac videochat

Potrivit unui document ANAF legat de verificarea contribuabililor, dacă ne uităm la persoane fizice, au fost constatate diverse deficiențe privind aplicarea legislației fiscale.

1. Nedeclararea veniturilor obţinute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice, fără respectarea prevederilor legale în materie – aici, ANAF se referă la persoanele care fac comerț prin diverse platforme de genul OLX.

2. Nedeclararea veniturilor obţinute din tranzacțiile cu criptomenede.

Citește și: Conacul nepotului lui Carol al II-lea, scos la licitație de ANAF. De la ce preț pornește imobilul unic din România

3. Nedeclararea/declararea parțială a veniturilor de natură salarială a conducătorilor auto care realizează activități de transport alternativ pentru sau în numele unor societăți care acționează prin intermediul unor platforme avizate – în acest caz vorbim despre șoferii de Uber, Bolt și altele.

4. Nedeclararea/declararea parțială a orelor efectiv lucrate de către angajații societăților care prestează servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor online – ANAF se referă la persoanele care încasează venituri prin aplicații de tipul Glovo.

5. Nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din activitatea de creare de conținut online și promovarea pe diferite platforme media – aici intră veniturile influencerilor.

6. Existenţa unor contribuabili care potrivit datelor financiare din situaţiile financiare, au depăşit plafonul special de scutire de TVA şi care, până în prezent, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale privind înregistrarea în scopuri de TVA – persoanele fizice au depășit 300.000 de lei și nu au plătit TVA.

Citește și: ANAF anunță care sunt cei mai rău-platnci români! Cu câte milioane de lei a fentat industria videochat-ului și OLX-ul statul român

Ce trebuie să faci dacă ai primit notificare de conformare de la ANAF

ANAF a început anul acesta să trimită notificări de conformare persoanelor fizice. Aceasta este noua procedură înainte de declanșarea inspecției. Este indicat să răspundeți și să nu o ignorați. Dacă ați primit notificare, aveți termen 30 de zile pentru a vă rezolva problema. Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, funcționarii ANAF au făcut următorul lucru:

  • o analiză de risc (vezi mai jos în ce constă);
  • a pregătit notificarea de conformare;
  • a selectat persoanele care vor fi supuse verificării.

Notificarea de conformare se trimite înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale. Pentru verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice se efectuează preliminar analiza de risc, pentru a stabili riscul aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferența este considerată semnificativă dacă între veniturile estimare în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, potrivit economie.hotnews.ro.

Veniturile declarate, dar și veniturile estimate ca fiind realizate de persoana fizică în perioada analizată se determină, în principiu, pe baza următorilor indicatori fiscali și patrimoniali:

  • veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;
  • creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;
  • cheltuielile personale efectuate;
  • fluxurile de trezorerie.