- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF a publicat ghidul celor care au investiții în criptomonede. Ce obligații fiscale vor avea aceștia

15 Feb, 21:56 • Cornel Ghimeșan
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid pentru persoanele care investesc și obțin venituri din criptomonede. Astfel, cei care realizează venituri din transferul de monedă virtuală sunt obligați să le declare prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice .
ANAF a publicat ghidul celor care au investiții în criptomonede. Ce obligații fiscale vor avea aceștia

ANAF a publicat ghidul celor care au investiții în criptomonede. Potrivit ghidului, impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei, transmite Economedia.ro.

Citește și Protest spontan la o fabrică importantă din România! Oamenii sunt nemulțumiți de noua conducere

ANAF a publicat ghidul celor care au investiții în criptomonede

Astfel, câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Termenul de plată a impozitului pe venit este același cu termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Ghidul ANAF subliniază faptul că persoanele care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Anul acesta, în România, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 3.000 lei lunar. Iar încadrarea în plafonul anual se efectuează prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate fiind reprezentată de:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere

a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

În ceea ce privește veniturile din alte surse obţinute din străinătate, persoanele fizice au obligaţia completării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, precum și să efectueze calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenţia de evitare a dublei impuneri, transmit reprezentanții ANAF.

Citește și Ce se întâmplă cu mașinile diesel în țara noastră. Ce autoturisme preferă acum românii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult