- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF lovește din plin! Românii care credeau că își pot rotunji veniturile sunt acum sub lupa autorităților!

07 Oct, 18:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
ANAF a intensificat verificările asupra românilor care vând produse online, fără a declara veniturile. Autoritățile au descoperit venituri nedeclarate de peste 10 milioane de lei, provenite din vânzări de articole de pescuit, lenjerii de pat și cosmetice.
ANAF lovește din plin! Românii care credeau că își pot rotunji veniturile sunt acum sub lupa autorităților!

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a intensificat verificările asupra românilor care au desfășurat activități comerciale, fără a declara veniturile obținute, în special prin vânzări online. În ultimele săptămâni, autoritățile au descoperit o rețea de persoane care vindeau produse diverse, articole de pescuit, lenjerii de pat și cosmetice, folosind curierii pentru livrare, potrivit bugetul.ro.

Aceste vânzări erau realizate în moduri care evitau înregistrarea formală a veniturilor, adică acceptarea plăților ramburs, ceea ce înseamnă că sumele nu apăreau pe cardurile bancare ale vânzătorilor.

Te-ar mai putea interesa și: Cum poate fi evitată taxa pe lux. Analistul economic Adrian Negrescu: ”Va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie”

foto: ANAF

ANAF lovește din plin! Românii care credeau că își pot rotunji veniturile sunt acum sub lupa autorităților!

În total, ANAF a identificat veniturile nedeclarate care depășesc 10 milioane de lei. Reprezentanții agenției au menționat că din verificările efectuate de Direcția Generală Antifraudă au rezultat numeroase cazuri în care indivizii au încasat rambursuri fără a-și declara veniturile la organele fiscale competente.

„Din verificările efectuate de Direcţia Generală Antifraudă au fost identificate mai multe persoane care au încasat rambursuri de peste 10 milioane de lei, fără să declare veniturile aferente la organele fiscale compe­tente. În ceea ce priveşte produsele comercializate de acestea s-au remarcat categorii cum ar fi: articole de pescuit, lenjerii de pat, produse cosmetice şi altele“, spun reprezentanţii ANAF pentru ZF.

Pentru a combate aceste activități ilegale, Ministerul Finanțelor a implementat Ordonanța 67/2022, care a modificat Codul de procedură fiscală. Reglementarea, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2023, impune obligația companiilor de curierat și a furnizorilor de servicii poștale de a raporta lunar ANAF detalii despre livrările de colete efectuate cu plata ramburs. Aceste raportări includ informații:

  • data trimiterii
  • datele de identificare ale expeditorului
  • adresele de expediție și livrare
  • i valoarea bunurilor livrate

Prin acest mecanism, ANAF urmărește să depisteze comercianții care fac vânzări de produse fără a declara veniturile și să impună sancțiuni corespunzătoare. Aceste sancțiuni pot varia de la amenzi și supraimpozitare, până la pedepse cu închisoarea în cazurile de evaziune fiscală gravă, care afectează semnificativ bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și: Cum arată apartamentul scos la licitație de ANAF. Are două camere și se află în Brașov

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole