- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANM anunță ger, vreme severă și perioade cu ninsori abundente. Când își va intra iarna în drepturi

27 Oct, 16:17 • Bumbeneci Diana
Meteorologii ANM anunță vreme severă, ger și cantități importante de zăpadă! Când va ninge puternic în România.
ANM anunță ger, vreme severă și perioade cu ninsori abundente. Când își va intra iarna în drepturi

Urmează o iarnă mai grea decât ne așteptam. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, susține că iarna 2023-2024 va fi una normală pentru România, cu episoade de ninsori abundente și ger.

Ninsori puternice în tot teritoriul

Tot în acest context, meteorologul a mai transmis că în luna februarie este posibil să avem parte de cantități mari de zăpadă.

„Din punct de vedere al precipitațiilor, atât la noi în țară cât și în cea mai mare parte a Europei, decembrie pare a fi o lună care să se încadreze în aria climatologică, deci precipitațiile nu vor lipsi, dar nici nu există un semnal al unor zone cu un excedent de luat în seamă.

Dacă vor apărea acele prime perioade cu temperaturi mai scăzute, sigur că precipitațiile vor deveni și ele solide și vom avea primele perioade cu strat. Mai ales în zona de munte, este de așteptat să apară straturi de zăpadă”, a explicat Florinela Georgescu în cadrul conferinței Focus Energetic.

Pentru luna februarie, meteorologii se așteaptă la aceeași abatere pozitivă a temperaturilor. Din punct de vedere termic, luna va aduce valori mult mai scăzute pentru normalul perioadei.

ninsori
ninsori

„ O situație care iarăși ne lasă posibilitatea de a interpreta faptul că putem, pe perioade îndelungate, să avem o vreme în limita normelor a ceea ce înseamnă luna februarie din punct de vedere al temperaturilor, adică cu probabilitatea de a înregistra și perioade mai reci.

Ca precipitații, luna ianuarie ar putea aduce un ușor excedent pe partea de vest și sud-vest a teritoriului. Există semnalul că precipitațiile ar veni dinspre zona Adriatică și ar putea fi pe fundalul acelor temperaturi ușor mai crescute decât normal. Deci să fie și sub formă de ploaie, nu neapărat doar ninsori.

În luna februarie a anului 2024, prognoza ne arată probabilitatea de a avea temperaturi peste normalul perioadei, într-o mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile extracarpatice, partea de est, partea de sud a țării. Cu toate acestea, spunem în fiecare an că indiferent de ce arată estimările sezoniere, nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade de vreme severă, viscole, ger și posibil cantități importante de ninsoare care să depună strat consistent de zăpadă.

Mai ales ținând cont că estimarea precipitațiilor în luna februarie este una care arată un excedent în mare parte a țării, chiar dacă nu este un excedent deosebit de important, poate sprijini această interpretare că, deși vom fi pe un fond al temperaturilor în medie ceva mai ridicate decât norma ultimelor decenii, nu este exclusă apariția episoadelor cu vreme mai severă și cu probabilitatea de a se depune un strat de zăpadă și în zonele joase ale țării.

De altfel, în cele trei luni de iarnă, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, mai degrabă în a doua parte a iernii, deci dincolo de jumătatea lunii ianuarie, posibil ca precipitațiile să fie mai importante cantitativ și să se depună strat de zăpadă mai degrabă în zonele montane, dar există și perioade în care acestea să apară și în zonele joase”, a mai explicat meteorologul Florinela Georgescu.

În București, iarna vine mai devreme

Termometrele arată că în București vor fi și astăzi peste 20 de grade Celsius, Meteorologii Accuweather au anunțat când va fi prima ninsoare în Capitală. Nu mai este mult până la venirea sezonului rece, iar mulți dintre români speră că se vor bucura de un Crăciun cu zăpadă.

Încă din prima săptămână a lunii decembrie ar trebui să ne așteptăm la o vreme mai rece, cu temperaturi minime înregistrate sub pragul înghețului, așadar primii fulgi ar putea să apară chiar la deschiderea marilor târguri de Crăciun.

De exemplu, prima zi în care ar putea să ningă este 2 decembrie. Temperatura minimă va ajunge la -3 grade Celsius. Dacă valorile se vor menține sub pragul înghețului, atunci stratul de zăpadă ar putea să reziste și în zilele ce vor urma.

Mai poți citi: Meteo 22-28 octombrie. Vreme ieșită din comun în România. ANM anunță zonele în care revin temperaturile de vară, dar și unde lovesc ploile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult