- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC: 11 bănci din România au fost amendate pentru practici înșelătoare. Ce trebuie să facă românii cu ratele calculate greșit

16 May, 21:27 • Constantin Cristina
ANPC a amendat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare. Românii s-au trezit cu ratele la bancă calculate greșit.
ANPC: 11 bănci din România au fost amendate pentru practici înșelătoare. Ce trebuie să facă românii cu ratele calculate greșit

11 Bănci din România au fost amendate de către ANPC pentru practici comerciale înșelătoare, după ce reprezentanții instituției au verificat modul de calcul al ratelor la creditele pentru persoane fizice, a relatat antena 3 CNN.

Vezi și: FOTO| Marile parcuri ale Capitalei amendate cu peste 50.000 de lei de către ANPC pentru neregulile constatate „Bâlciul din parcuri şi perpetuarea unui talcioc jenant trebuie să se încheie”

ANPC: 11 bănci din România au fost amendate pentru practici înșelătoare

Mai exact, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Instituțiile bancare s-au ales cu amenzi în valoare de 550 de mii de lei, adică 110 mii de euro. Mai mult, comisarii Autorităţii Naţionale de Protecţie au Consumatorilor au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

ANPC
ANPC

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, ce pot face clienții celor 11 bănci amendate.

„Cu siguranță băncile sancționate vor trebui să recalculeze ratele. Fiecare dintre consumatori poate trimite sesizări legate de aceste aspecte autorității noastre. Noi vom continua investigațiile și în raport cu alte instituții bancare. Nu știu să vă spun în cât timp vor calcula, odată ce ele devin măsuri obligatorii. Ar trebui recalculate de îndată, dar pot face obiectul contestației în instanță și abia atunci o să ne lămurim exact cum stau lucrurile.”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Protecţie au Consumatorilor, cei 11 operatori economici sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

Alte articole: Plouă cu controale în piețe! Un legumicultor scoate scandalul pesticidelor la iveală și acuză ANPC că nu-și face treaba „Este o problemă care nu va fi rezolvată, câtă vreme ANPC-ul nu are laboratoare de analiză”