- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANSVSA și-a luat angajamentul: „Legea Porcului” nu va interzice creșterea porcului în gospodării

15 Feb, 21:36 • Stefan Simion
Guvernul Nicolae Ciucă promite că „Legea Porcului" va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României. Proiectul nu va interzice creșterea porcului în gospodării, susțin oficialii ANSVSA. 
ANSVSA și-a luat angajamentul: „Legea Porcului nu va interzice creșterea porcului în gospodării

Dănuț Păle, vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susține că proiectul va fi adoptat de Parlament în luna martie.

„Sper că în curând vom avea Legea Porcului, care a ţinut mult timp spaţiul public şi chiar a creat stări emoţionale având în vedere că se vorbea de interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei.

Aş vrea să dau asigurări că propunerea legislativă pe care o avem în acest moment – şi sper că în maximum 2-3 săptămâni să ajungă în plenul Parlamentului la vot – nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar vor exista reglementări care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din România”, a declarat Dănuț Păle, pentru Agerpres.

 

Fermierii se confruntă cu probleme majore, susține ANSVSA

 

Creșterea porcului în țara noastră „a fost pusă pe butuci”, motiv pentru care e necesară adoptarea proiectului cât mai rapid, a avertizat oficialul ANSVSA.

„N-aş vrea să creez un orizont de aşteptare, dar după ultimele discuţii, cred că şi factorul decident a înţeles că avem nevoie de această lege, întrucât avem notificare de la Comisia Europeană privind efectuarea unui audit în toamna acestui an şi dacă noi nu scoatem Legea porcului, nu mai primim niciun ban pentru combaterea pestei porcine africane şi toate despăgubirile vor fi făcute de la bugetul de stat. În plus, nici nu mai ieşim cu absolut nimic în afară”, a explicat el.

 

Ce trebuie să facă fermierii

 

Fermierii trebuie să respecte reglementările, ce vizează, printre altele, posibilitatea de a identifica animalele domestice, cu ușurință, în cazul unor evenimente nefericite, neprevăzute.

„Am creat toate toate pârghiile ca toţi cei interesaţi de creşterea porcului să fie prezenţi pe piaţă. Nu se va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, conform Legii porcului, dar se vor face reglementări. Este normal, şi nu numai la porc, ca omul să înţeleagă că animalele trebuie să fie identificate. Identificarea este ca şi asigurarea CASCO. Dacă animalul este identificat şi doamne fereşte apare boala, este prima condiţie ca să se califice să fie despăgubit.

Părerea mea personală: nu aş da bani cetăţenilor care nu au animalele identificate, deoarece creez o frustrare celuilalt cetăţean care respectă regulile. Prin urmare, prima condiţie pe care am pus-o a fost identificarea.

Noi avem sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, dar a fost un ordin de preşedinte ANSVSA care s-a modificat şi acum este Ordinul 208/2023, care vine cu reglementări şi pentru alte specii precum cervidee, ren şi camelide, pentru că iată au început să apară şi astfel de crescătorii şi a trebuit să venim cu completări”, a menţionat vicepreşedintele ANSVSA.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult