- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gripa aviară se extinde rapid în România. ANSVSA confirmă un nou focar astăzi

28 Jan, 14:24 • Bumbeneci Diana
ANSVSA confirmă o nouă suspiciune de gripă aviară în România, după ce vineri, 27 ianuarie, s-au confirmat probleme și la Peneș Curcanul. Sute de mii de păsări sunt în pericol.
Gripa aviară se extinde rapid în România. ANSVSA confirmă un nou focar astăzi

ANSVSA

confirmă astăzi că a fost identificat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea. Se pare că virusul se extinde, în condițiile în care Bravcod este în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. De asemenea, la o fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă. Zeci de mii de păsări sunt în pericol.

ANSVSA confirmă o extindere a gripei aviare

„Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleaşi mijloace de transport pentru furaje şi aceleaşi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Sursa citată a mai transmis că ferma aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 44.477 de curcani.

Citește și: Alertă de Gripă Aviară la cel mai mare producător român! DSVSA, plan roșu pentru izolarea focarului

„În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală şi în zonele de protecţie şi supraveghere, în conformitate cu legislaţia specifică, europeană şi naţională”, a mai transmis ANSVSA.

Conform instituției, în zonele de protecție şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Decizia a fost luată în regim de urgență, pentru a limita extinderea virusului.

„Nicio pasăre de curte şi niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente”, a mai transmis ANSVSA.

ANSVSA a precizat că, la primele ore ale zile de sâmbătă a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări. Au fost raportate mortalităţi peste limita tehnologică.

„Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară”, a mai precizat ANSVSA.

Ai mai putea citi: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult