- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultim moment privind facturile românilor! Ministrul Energiei aduce noile vești

12 Apr, 15:27 • Fundeanu Madalina
Ministrul Energiei face ultimele declarații privind facturile românilor. Iată ce se va întâmpla cu prețurile în perioada următoare. 
Anunț de ultim moment privind facturile românilor! Ministrul Energiei aduce noile vești

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un anunţ foarte important despre facturile românilor la curent şi gaze naturale. Acesta a spus, la Antena 3 CNN, ce se va întâmpla cu prețurile în perioada următoare.

Ministrul Energiei, ultimele declarații privind facturile românilor

De curând, românii s-au întrebat care este motivul pentru care facturilor lor la energie electrică şi gaze nu scad, atâta timp cât pe piață prețurile la energie sunt mai mici decât erau până acum.

„Recent, noi am coborât plafoanele aplicabile producătorilor de energie electrică, dar și de gaze naturale.

Asta înseamnă că furnizorii, cei care ne trimit factura acasă, vor avea acces la o energie sau la gaze naturale mai ieftine.

Toate celelalte componente de pe lanț – tarifele, taxele – sunt fixe, drept pentru care ne așteptăm la o scădere în facturile românilor la gaze naturale pentru toată lumea, pentru că este același plafon de 0,31 lei kilowatt/oră la consumatorul final. Repet, achiziția gazelor va fi mai ieftină pentru furnizor.

La energie electrică, cel puțin pentru românii care se încadrează cu un consum de peste 300 de kilowați/oră pe lună și acolo ne așteptăm să vedem scăderi”, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vineri.

Citește și: Românii care vor plăti facturi mai mici la energie, de luna viitoare. Anunţul făcut de Sebastian Burduja

facturi
facturi

Prin urmare, în următoarele luni, românii se pot aştepta la facturi mai mici pentru energie şi gaze naturale.

„Da, pentru românii care au un consum mai mare de 300 kilowați/oră, categoric facturile ar trebui să scadă.

Pentru cei care au acel plafon de 0,68 lei kilowatt/oră, adică până într-o 100 de kilowați/oră, acel preț reglementat al energiei electrice este categoric mai mic decât ce vedem astăzi pe piață.

Deci acolo este imposibil sau foarte greu să mai scadă facturile sub acel plafon. Este cazul facturilor lunare de 38 de lei, de peste 40 de lei, deci este un cost totuși rezonabil”, a precizat ministrul Energiei.

Guvernul a adoptat, pe 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

„Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, se menţiona într-un comunicat al ministerului.

Vezi și: Transelectrica, obligată în instanță să plătească peste 30 de milioane de lei către foștii șefi. Alte 35 de milioane, doar pentru pentru prime și bonusuri ilegale