- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră! Studenții scandalizați cu privire la biletele de tren. Ce se va întâmpla cu reducerea de 90%

04 Sep, 15:38 • Cornel Ghimeșan
Studenții sunt extrem de nemulțumiți în această perioadă deoarece propunerea Guvernului de a reduce cu 90% prețul biletelor de tren a fost suspendată. Acest lucru s-a întâmplat pentru că majoritatea operatorilor feroviari nu au fost de acord să implementeze această măsură până când normele metodologice legate de transportul studenților, conforme cu Legea învățământului superior 199/2023, nu vor fi făcute publice.
Anunț de ultimă oră! Studenții scandalizați cu privire la biletele de tren. Ce se va întâmpla cu reducerea de 90%

Ce se întâmplă cu reducerile studenților pentru biletele de tren. Reprezentanții Executivului au informat că în decursul acestei săptămâni este posibil să fie adoptate normele prin intermediul unei Hotărâri de Guvern.

Citește și: Sorin Grindeanu, reacție după incendiul care a avut loc într-un tren de călători. „De peste 25 de ani nu s-a mai cumpărat niciun tren nou”

Duminică, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat că funcționalitatea de vânzare cu reducere pentru studenți la ghișeul Unic de Vânzări a fost blocată de sistemele de procesare a plăților ale operatorilor feroviari. Acest lucru se întâmplă în contextul în care patru companii de transport feroviar pentru persoane refuză să elibereze bilete cu reducere pentru studenți, susținând că normele metodologice asociate Legii învățământului superior 199/2023 nu au fost încă făcute publice.

Ce se întâmplă cu biletele de tren ale studenților

„La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român), vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)”, au transmis reprezentanţii ARF.
Prin urmare, în conformitate cu noile prevederi ale Legii învățământului superior 199/2023, reducerea aplicată studenților pentru călătoriile cu trenul a fost crescută de la 50% la 90%, iar limita de vârstă până la care se aplică această reducere a fost ridicată la 30 de ani.

„Aşa cum anunţam şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor”, a declarat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

Sâmbătă, reprezentanții CFR Călători au comunicat că începând cu data de 3 septembrie 2023, legitimațiile care oferă gratuitate sau reducere pentru călătoriile cu trenul vor fi emise exclusiv pentru elevi. Pentru studenți, aceste legitimații vor fi disponibile după ce vor fi publicate normele metodologice corespunzătoare Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult