- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț final în 2024. Aceasta este data la care centralele pe gaz se interzic oficial

20 Jan, 18:20 • Bumbeneci Diana
Decizie oficială: Centralele pe gaz, INTERZISE în România începând cu această dată.
Anunț final în 2024. Aceasta este data la care centralele pe gaz se interzic oficial

Așa cum s-a vehiculat de luni întregi, vine momentul în care vom spune „adio” centralelor pe gaz. Acestea au fost interzise și înlocuite o altă sursă de căldură. Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Dispar oficial centralele pe gaz

În luna septembrie 2023, reprezentanții Uniunii Europene au adoptat o nouă directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791. Legea prevede reguli foarte stricte cu privire la centralele pe gaz. În schimb, pentru cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor, pot instala pompe de căldură. Oficialii au impus și un termen limită pentru punerea în vigoare noilor amendamente.

Scopul principal al Uniunii Europene, prin adoptarea acestei legi, este realizarea unor economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Conform noilor decizii, fiecare țară are obligația de a economisi, anual, energie finală cumulată de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Între 2024 și 2026, limita va fi de 1,3%, iar între 2026 și 2024 de 1,5%, urmând să crească la 1,9% în perioada 2028 – 2030.

Toate țările din Uniunea Europeană trebuie să se conformeze cu noile reguli. Pentru a transpune directiva, au la dispoziție o perioadă de 2 ani, începând cu septembrie 2023, momentul în care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizează El Espanol. Totuși, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

Centrale termice
Centrale termice

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare.

Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

În România există aproape 3 milioane de locuințe care dețin centrale termice pe gaz, conform statisticilor obținute de European Academies Science Advisory Council. Totuși, fiind țară membră a Uniunii Europene, cetățenii români trebuie să se conformeze și să urmeze noile reguli.

„Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează într-un comunicat al Uniunii.

La ora actuală, în spațiul european există 14,84 milioane de pompe de căldură. Țările care țin capul de afiș sunt Norvegia ( 29.745 de pompe la 100.000 de locuitori) și Finlanda (24.159 de pompe de căldură la 100.000 de locuitori). Apoi, pe listă, urmează Suedia, Estonia, Danemarca, Franța și Italia.

Ai mai putea citi: Probleme în discuțiile cu marile magazine. Prețurile la alimente pot exploda de la 1 februarie. Ce propuneri se fac

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult