- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentul pentru șoferii care merg în vacanță! Ce trebuie să facă înainte de a pleca la drum

11 Jun, 22:12 • Adrian Popovici
Șoferii români care vor să conducă în Turcia trebuie să fie atenți la sistemul locale de taxe de drum. Dacă sunt prinși că nu au vignieta riscă amenzi dure.
Anunțul momentul pentru șoferii care merg în vacanță! Ce trebuie să facă înainte de a pleca la drum

Șoferii români care plănuiesc să călătorească în Turcia trebuie să fie atenți la noile actualizări privind prețurile pentru vignieta de drum. În Turcia, sistemul de taxare a drumurilor diferă semnificativ față de alte țări europene, folosind în principal două sisteme electronice: HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) și OGS (Otomatik Geçiş Sistemi). Pentru a respecta reglementările, după achitarea taxelor, șoferii sunt obligați să aplice un card sub forma unui autocolant pe parbrizul mașinii, cât mai vizibil de marginea superioară a geamului, notează Capital.

Sistemul HGS a fost implementat pentru a fluidiza traficul și a reduce timpul petrecut la stațiile de taxare. Pentru a folosi acest sistem, șoferii trebuie să atașeze o etichetă HGS pe parbrizul vehiculului și să sincronizeze plăcuța de înmatriculare cu clasa și eticheta vehiculului.

Cardul HGS, echipat cu un cip RFID, este legat de un cont bancar al proprietarului vehiculului. Acest card poate fi achiziționat din vamă sau de la ghișeele poștale, costând 5 lire turcești, iar pentru utilizare, trebuie încărcat cu o sumă minimă de 30 de lire turcești. Prin acest card, plata taxelor de trecere la poduri și pe autostrăzi se face automat, fără a fi nevoie ca șoferii să oprească la punctele de taxare. Cardul HGS poate fi reîncărcat prin intermediul majorității conturilor bancare.

Sancțiuni dure pentru șoferii care nu plătesc taxele de drum în Turcia
Sancțiuni dure pentru șoferii care nu plătesc taxele de drum în Turcia

Te-ar putea interesa și: Codul Rutier 2024. Greșeala uriașă pe care o fac șoferii și pentru care pot primi o amendă de 3.300 de lei

Ce trebuie să știe șoferii care nu respectă legislația din Turcia?

Pentru cei care preferă sistemul OGS, acesta poate fi utilizat doar dacă este conectat la un cont bancar din Turcia. Nerespectarea utilizării corecte a acestor sisteme atrage sancțiuni. Șoferii surprinși de camerele de supraveghere fără să aibă cardul corespunzător trebuie să achite costul acestuia în termen de 7 zile, altfel riscă amenzi semnificative. După această perioadă, amenda reprezintă contravaloarea de 11 ori mai mare a tarifului pentru cel mai lung traseu parcurs.

Este important de știut că în Turcia, taxele de drum se aplică doar pentru autostrăzi, în timp ce drumurile expres și drumurile naționale sunt scutite de aceste taxe. Valoarea taxei de drum variază în funcție de clasa vehiculului și de numărul de kilometri parcurși. Pe lângă eticheta autocolantă, șoferii primesc un talon ce poate fi folosit pentru reîncărcarea cardului imediat după trecerea graniței în Turcia.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura un flux de trafic eficient și pentru a evita eventualele penalități financiare, asigurând astfel o experiență de călătorie fără probleme pe drumurile turcești.

Citește și: Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu atunci când călătoresc în străinătate