- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apă cu porția în România. În ce zone se limitează accesul

22 Jun, 15:12 • Bumbeneci Diana
Căldura extremă aduce din nou în atenție problema comunităților care, deși suntem în 2024, nu au acces la apă curentă, deoarece nu au fost niciodată conectate la rețeaua națională.
Apă cu porția în România. În ce zone se limitează accesul

Mai mulți locuitori primesc apă cu porția. Există fonduri disponibile prin programul PNRR, dar nu există suficienți oameni care să le gestioneze. Proiectele există, dar au fost lăsate în uitare ani de zile.

Apă cu porția

În Aninoasa, județul Gorj, situația este și mai paradoxală. Deși locuitorii sunt conectați la rețeaua de apă potabilă, ei primesc apă doar câte două ore pe zi, din cauza secetei.

Pe măsură ce temperaturile au crescut recent, consumul de apă a crescut natural.

În mod inexplicabil, în comuna Aninoasa, autoritățile au decis să raționalizeze apa pentru cetățeni. Astfel, în timpul caniculei, apa este furnizată doar între orele 19 și 21.

Primarul localității afirmă că cetățenii sunt vinovați pentru această situație, deoarece consumă prea multă apă.

„Între 300 şi 400% se consuma mai multă apă în această perioaddă decât într-o perioadă normală.

Două puţuri de apă nu fac faţă în momentul de faţă, de asta se întrerupe apa ziua şi se dă seara, să aibă un minim necesar.

Dacă fiecare gospodarie ar consuma până la 700 de litri, ceea ce e suficient pentru o gospodărie, ar fi apă permanent pe parcursul zilei”, susţine Ilie Pietroi, primarul din Aninoasa.

În localităţile Provița de Sus şi Provița de Jos din judeţul Prahova, cei aproape 4000 de locuitori nici măcar nu dispun de o reţea de apă potabilă.

Totuşi, aceştia aveau până acum la dispoziţie un izor natural, care însă este grav afectat de secetă în această perioadă.

În tot acest timp, România se topeşte la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. În plus, urmează şi un nou val de prah saharian.

Vezi și: Temperaturile ajung la 40 de grade la umbră în România! Alertă de caniculă severă

„Avem o vreme a extremelor meteorologice. În partea de vest, nord-vest a țării, de la ora 15:00 până mâine dimineață la ora 6:00, vom vorbi de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, pentru că vor fi perioade cu vijelii puternice, vântul la rafală va depăși 70-90 km/h, este posibil să consemnăm și grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care în intervale scurte de timp sau prin acumulare pot cumula valori ale cantităților de precipitații de 25-40 l/metru pătrat, izolat peste 50 l/metru pătrat.

Acestea vor fi în special despre Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, acolo unde rămâne în vigoare codul portocaliu, de la ora 15:00 până mâine dimineață, la ora 6:00.

În jumătatea sudică a țării vorbim de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Astăzi rămân în continuare cele cinci județe sub incidența codului roșu: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș.

Mâine, extindem avertizarea de cod roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București.

În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități.

Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade.

Începând de marți, miercuri mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult