- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aparatul din casă care încarcă factura. Consumă într-un minut cât alte aparate în 8 ore

27 Nov, 23:38 • Stefan Simion
Aparatul din casă care înghite curent de nemiluita este aerul condiţionat. Cei mai mulţi dintre noi îl folosesc, evident, vara, atunci când temperaturile devin insuportabile, dar nu puţini sunt cei care îl folosesc şi iarna, pe aer cald.
Aparatul din casă care încarcă factura. Consumă într-un minut cât alte aparate în 8 ore

Aparatul din casă care încarcă factura în mod nejustificat este foarte util şi cu siguranţă ne este greu să renunţăm la el, dar putem fi atenţi la unele aspecte atunci când îl achiziţionăm, astfel încât consumul de energie să fie cât mai mic posibil.

Aparatul din casă care încarcă factura

Atunci când vrem să cumpărăm un aparat de aer condiționat este foarte important să avem în vedere câteva aspecte. Mai întâi, este necesar să cunoaștem puterea în KW de care dispune aparatul de AC și din ce clasă energetică face parte.

Este important de ştiut că aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%. Mai exact, dacă ai un aparat din clasa A+ (consumul este de 1,08 kw/h), plătești 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră. Dacă este pornit, în medie 6 ore pe zi, ceea ce înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Așadar, în final rezultă 180 x 0.86 = 154 de lei pe lună conform calculului făcut de cancan.ro

Pe timp de vară, atunci când pornim aparatul de aer condiționat, în loc să setăm temperatura la 16, 17 grade, așa cum suntem tentați să o facem, specialiștii ne recomandă să o setăm la 23, 24 de grade. În camera se va răci în continuare, însă consumul de energie va scădea chiar și cu 10%.

Citeste si Sigur nu știai. Acesta este aparatul care consumă cel mai mult curent în casa ta

Totodată, este foarte important să asiguri mentenanța cel puțin de două ori pe an pentru a utiliza aparatul în condiții optime o perioadă lungă de timp.

Un alt pont pentru consum redus al aerului condiționat: instalează unitatea externă întotdeauna într-un loc ferit de soare și curăță sezonier unitatea interioară și exterioară cu solutii de curatare și igienizare clime care nu afectează materialele și sănătatea; un agregat expus în soare sau o unitate necurățată la timp îți vor ridica consumul de energie cu 25%, deoarece lamelele, filtrele și alte componente blocate de mizerie și praf vor suprasolicita aparatul.

Cele mai mari consumatoare de energie electrică

Potrivit unui studiu de dată recentă, aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10%. De aceea este bine ca, atunci când nu sunt folosite, aceste aparate să fie scoase din priză.

Cât despre produsele folosite exclusiv de sexul feminin, placa de întins părul şi ondulatorul sunt în topul aparatelor cu cel mai mare consum de energie electrică. Concret, o placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Așadar, minutul în care ţinem placa în priză este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec cu led.

De asemenea, și becurile care ne luminează locuința umflă facturile de energie electrică. Experții în energie electrică susțin că becurile cu led sunt cele mai eficiente. Deși costă mai mult, sunt de 30 de ori mai durabile decât cele normale. În plus, reduc consumul de energie electrică. Un bec normal consumă în jur de 100 de W, în timp ce unul cu led consumă între 3 și 20 de W.

Citeste si Facturi 2022: Aparatul din casă care îți dublează factura la curent. Majoritatea blocurilor noi îl au

Pentru zone precum baia, holul sau balconul, specialiștii recomandă să folosim becurile cu senzori. În prezent, pe ambalajul becurilor se găsesc indicații legate de tipul de lumina, caldă sau rece și consum. Pe viitor, aceste etichete vor fi schimbate cu litere de la A la G. Fiecare literă în parte va semnifica un tip diferit de consum de energie, după modelul aparatelor electrocasnice.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult