- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât altele într-o oră. Este indispensabil vara, dar îți umflă considerabil factura

24 Jun, 19:30 • Stefan Simion
Aparatul electrocasnic care ne oferă răcoarea atât de mult dorită atunci când temperaturile sunt caniculare are și dezavantaje care nu pot fi trecute cu vederea. Mai exact, folosirea îndelungată a aerului condiționat are drept consecință creșterea facturii la curent.
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât altele într-o oră. Este indispensabil vara, dar îți umflă considerabil factura

Aparatul electrocasnic indispensabil vara din gospodării ne produce pagube semnificative în buget. AC poate consuma cât 560 de becuri economice într-o oră. Consumul acestuia ajunge la 2800 de wați pe oră, asta în timp ce un bec economic consumă numai 5 wați. Totuși, există destule soluții pentru a economisi curent chiar dacă AC este în funcțiune.

Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât altele într-o oră

Pentru reducerea costurilor, este important să optezi pentru un aparat de aer condiționat cu o clasă energetică superioară. Concret, dacă locuința ta are o suprafață de 35 de metri pătrați, ar trebui să-ți achiziționezi un AC de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++.

Ținând cont că 1 kW/H costă 0,8 lei, rezultă că la un AC ce are 12000 BTU cu un consum aproximativ de 1kW/oră (adică 0,8 lei), 5 ore de funcționare pe zi înseamnă 5 x 0,8 lei = 4 lei. Ceea ce este destul de decent.

Motorul compresorului cu tehnologie tip inverter are o viteză variabilă, iar din acest motiv aparatul se adaptează mai rapid condițiilor de mediu și își reglează motorul în funcție de temperatura din cameră. Astfel, un aparat de tip inverter poate consuma chiar și cu 65% mai puțină energie decât aparatele clasice. Un alt avantaj al acestei tehnologii este că temperatura setată este obținută mai rapid și se păstrează mai bine.

Citeste si Folia de aluminiu care ţine loc de aer condiţionat. Ce trebuie să faci pentru a economisi peste 50% din factura la energie electrică

Un alte aspect de care ar fi bine să ții cont atunci când îți cumperi AC este să fie un model controlabil Wi-Fi. Cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi, consumul poate fi diminuat cu până la 25%. Tehnologia permite oprirea aerului cu ajutorul telefonului mobil, chiar și de la serviciu. AC cu Wi-Fi permite chiar urmărirea consumului de energie al aparatului.

Cum să economisești energie electrică fără să ții AC închis

Pentru un consum redus, ia în considerare și următoarele recomandări:

  • instalează unitatea externă întotdeauna într-un loc ferit de soare
  • curăță sezonier unitatea interioară și exterioară cu solutii de curatare și igienizare clime care nu afectează materialele și sănătatea; un agregat expus în soare sau o unitate necurățată la timp, îți va ridica consumul de energie cu 25%, deoarece lamelele, filtrele și alte componente blocate de mizerie, mucilagii și praf vor suprasolicita aparatul în procesul de asigurare unui flux de aer optim.

Aparatul electrocasnicCiteste si Francezii vor construi o clădire, în Lyon, fără sisteme de încălzire și fără aer condiționat. Constructorul își asumă temperaturi de maxim 26 de grade vara și minim 22 iarna.

Motivul pentru care românii care au AC în casă pot fi amendați cu 500 lei

O femeie din Constanța a fost dată în judecată din cauza celor două aparate de aer condiționat pe care le avea în propriul birou, relatează cancan.ro. Și asta întrucât sistemul de evacuare al apei din cele două aparate de aer condiționat le-ar fi provocat disconfort oamenilor din locația respectivă. Mai exact, evacuarea apei era poziționată chiar în dreptul ușii de acces în clădire. În hotărârea judecătorească se arată că femeia nu a asigurat în mod corespunzător eliminarea apei rezultate în urma utilizării celor două aparate de AC.

În consecință, s-a ales cu o amendă de 500 de lei. Totodată, constănțeanca este responsabilă de asigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma aerului condiționat.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult