- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aplicația inovatoare care simplifică tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane. Cum poate fi folosită

21 Mar, 16:45 • Stefan Simion
Tranzacțiile cu terenuri agricole aflate în extravilan vor fi de acum mai ușor de realizat grație unei aplicații dezvoltate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aplicația, numită Registrul Unic Național privind Circulația și Destinația Terenurilor Agricole, este disponibilă începând cu 1 martie 2024.
Aplicația inovatoare care simplifică tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane. Cum poate fi folosită

Scopul acestei aplicații este acela de a simplifica tranzacțiile cu terenuri agricole aflate în extravilan, dar, totodată, aceasta va spori și transparența în acest domeniu. Aplicația permite înregistrarea cererilor și ofertelor de vânzare, comunicarea de acceptare a ofertelor, precum și publicitatea ofertelor disponibile.

Ce facilități oferă aplicația care facilitează tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane

Potrivit unui comunicat al MADR, aplicaţia oferă posibilitatea înregistrării cererilor pentru afişarea ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor, înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare şi a documentelor justificative ale preemptorilor, înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare şi a documentelor justificative ale petenţialilor cumparatori, publicitatea ofertelor de vânzare şi a comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare.

terenuri agricole extravilane

De asemenea, se mai pot înregistra:

  • Fluxul documentelor între unitățile administrativ teritoriale și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structura de specialitate sau structurile teritoriale;
  • Stadiul dosarului și publicitatea documentelor emise în cadrul acestor proceduri;
  • Cererilor menționate anterior se înregistrează în aplicație de către vânzători, persoane fizice/juridice sau de către reprezentanții unităților administrativ teritoriale în raza cărora se află terenul agricol supus vânzării, la cererea persoanelor interesate.

Citeste si Condiția pusă de stat pentru obținerea subvențiilor APIA în agricultură. Un nou document trebuie inclus de fermierii și crescătorii de animale în dosarul pentru ajutoare

Cum folosești aplicația Registrul Unic Național privind Circulația și Destinația Terenurilor Agricole

În momentul accesării linkului www.vanzareterenuri.madr.ro, este necesară crearea unui cont de utilizator.

terenuri agricole extravilane

Timp de un an, adică până în martie 2025, completarea datelor în Registrul Unic Național se va putea face atât electronic, cât și prin depunerea documentelor tipărite la unitățile administrativ-teritoriale. După această dată, înregistrarea în Registrul Unic Național se va face exclusiv electronic.

Propunerile şi observaţiile referitoare la operaţionalizarea Registrului unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic se pot transmite până la data de 30 iunie 2024, pe mail: [email protected].

Citeste si Afacerea cu care un român a dat lovitura după ce a lucrat mai mulți ani în agricultură în Danemarca și Germania

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult