- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape jumătate din elevii din România sunt în pericol în cazul unui cutremur! Vezi care este expunerea la seisme a clădirilor din sectorul de educației!

29 Nov, 18:50 • Gabriela Andreescu
Aproape 1,5 milioane de elevi sunt expuși unui nivel de hazard seismic mediu - aceasta este concluzia Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic, document aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de marți, pentru aprobare. Strategia mai arată că aproximativ 7% dintre elevi, adică puțin peste 200 de mii dintre aceștia, și 11% dintre clădiri sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat.
Aproape jumătate din elevii din România sunt în pericol în cazul unui cutremur! Vezi care este expunerea la seisme a clădirilor din sectorul de educației!

Datele oferite de Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România remarcă faptul că 7% din elevi sunt expuși unui hazard seismic ridicat, ceea ce înseamnă că este vorba de aproximativ 210.000 de elevi. În acest timp, 11% dintre clădiri sunt cu hazard seismic ridicat.

Documentul arată că la nivelul anului 2020 erau înscriși aproximativ trei milioane de elevi în circa 18.400 unități de învățământ din România. „Două treimi dintre aceștia învață în unități de învățământ din zonele urbane. Totuși, aproape 65% din unitățile de învățământ din România se află în zonele rurale”.

Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România cuprinde o serie de atribute relevante pentru evaluarea expunerii seismice a clădirilor din sistemul educației. Aceste date au fost incluse în Proiectul Strategiei Naționale de Reducere a riscului seismic, care este considerată o bază pentru stabilirea și punerea în aplicare a altor programe, informează edupedu.ro. Potrivit unei note din anexă, „s-a stabilit o listă de 485 de școli prioritare, clasificate în funcție de aspectele educaționale și sociale, rata de sărăcie și condițiile igienico-sanitare”.

Hazardul seismic al clădirilor educaționale din România
Hazardul seismic al clădirilor educaționale din România. Sursa: edupedu.ro

Citește și: Ați obțint venituri în străinătate? Ar putea fi luate în calcul pentru indemnizația pentru creșterea copilului. Ordonanța de urgență se află deja pe masa Guvernului

Conform codului P100-1, clădirile sunt clasificate în una dintre următoarele clase de importanță-expunere la cutremur, în funcție de:

  • (1) consecințele prăbușirii lor pentru viața umană,
  • (2) importanța lor pentru siguranța publică și protecția civilă în caz de urgență și redresare post-dezastru și
  • (3) consecințele sociale și economice ale prăbușirii lor.

Clădirile cu o importanță mai mare au cerințe de performanță mai ridicate, pentru a se asigura că este disponibilă o capacitate ridicată de protecție civilă la cutremure puternice, se arată în Strategie.

7% din elevi sunt expuși unui hazard seismic ridicat, ceea ce înseamnă că este vorba de aproximativ 210.000 de elevi
7% din elevi sunt expuși unui hazard seismic ridicat, ceea ce înseamnă că este vorba de aproximativ 210.000 de elevi

Astfel, clădirile din domeniul Educației sunt încadrate în clasa II de importanță-expunere pentru acțiunea seismică – cea care include clădiri importante, ale căror prăbușiri sau avarieri grave ar avea un impact major asupra siguranței publice (spitale, clădiri educaționale, case de îngrijire, grădinițe, creșe, clădiri mari de birouri sau rezidențiale, săli de conferințe, centre comerciale și clădiri de patrimoniu cultural), mai scrie sursa citată.

Conform anexei proiectului, „riscul seismic exprimă probabilitatea de a se produce efecte nefavorabile la nivel uman, material, economic sau de mediu, într-o anumită perioadă de timp, apărute în urma interacțiunii dintre evenimentele seismice și condițiile de vulnerabilitate de la nivelul societății, cauzând astfel alterări grave în ceea ce privește funcționarea normală a unei comunități sau a unei societăți. Riscul seismic este o funcție de trei componente interconectate: hazard seismic, expunere și vulnerabilitate.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, principalele obiective ale Strategiei naționale de reducere a riscului seismic (SNRRS) sunt:

  • transformarea până în 2050 a fondului construit al României într-un fond construit rezilient la seisme;
  • reducerea riscului seismic la nivel național prin salvarea de vieți, reducerea vătămărilor și protejarea fondului construit, prin investiții prioritizate și eficiente;
  • promovarea bunăstării prin crearea de beneficii conexe prin îmbunătățirea condițiilor de eficiență energetică și sanitare, printre alte aspecte funcționale;
  • creșterea rezilienței prin integrarea considerentelor de risc seismic/multirisc în planificarea teritorială și sectorială și asigurarea unor procese reziliente de recuperare și reconstrucție post-seism;
  • mobilizarea participării și acțiunii incluzive prin creșterea nivelului de conștientizare publică cu privire la managementul riscului seismic și creșterea nivelului de asumare în implementarea măsurilor de reducere a riscului;
  • consolidarea capacității instituționale în domeniul managementului riscului seismic și a calității și numărului de resurse umane implicate în activitățile legate de gestionarea riscului.

Citește și: Indemnizaţia de creştere a copilului pentru mamele de gemeni sau tripleţi va fi majorată cu 50%. Firea: „Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult