- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproximativ 90% din produsele vândute sunt biodegradabile. Vicepreședintele ANCMMR anunță de ce încă sunt preferate produsele din plastic

23 Nov, 21:08 • Bumbeneci Diana
Aproape 90 dintre produsele expuse la raft sunt biodegradabile. Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România a explicat care sunt preferințele cumpărătorilor.
Aproximativ 90% din produsele vândute sunt biodegradabile. Vicepreședintele ANCMMR anunță de ce încă sunt preferate produsele din plastic

Aproximativ 80% – 90% din produsele expuse la vânzare în țara noastră sunt biodegradabile, conform legii, în timp ce produsele din plastic reprezintă 10-20%. Anunțul a fost făcut de Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), conform Agerpres.

Aproximativ 90% din produsele vândute sunt biodegradabile

Principala cauză a prezenței produselor din plastic se datorează faptului că produsele biodegradabile sunt puțin mai scumpe, iar o parte dintre cumpărători preferă plasticul. Prezent la dezbaterea profesională Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC): Legea anti-plastic – beneficii pentru mediu, provocări pentru firme, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România  a fost cel care a oferit mai multe detalii.

Aproximativ 90% din produsele vândute sunt biodegradabile. Vicepreședintele ANCMMR anunță de ce încă sunt preferate produsele din plastic
Aproximativ 90% din produsele vândute sunt biodegradabile. Vicepreședintele ANCMMR anunță de ce încă sunt preferate produsele din plastic

„Încă se mai vând undeva la 10-20% produse din plastic. Cauza este simplă: pentru că produsele biodegradabile sunt un pic mai scumpe și, de regulă, cumpărătorii mai puțin educați cărora nu le pasă de mediu preferă plasticul”, a menționat Feliciu Paraschiv.

Oficialul a mai explicat că Ordonanța 6/2021 care transpune Directiva europeană 904/2019 interzice la comercializare strict anumite categorii de produse foarte bine definite, dar gradual.

„Până în 2026, bețișoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile de unică folosință, paharele, paiele vor trebui reduse cu 20% față de 2022, ca an de referință. Lucrul acesta a început să funcționeze, cu toate că este destul de greu iar ce este mai mare greu duce industria. Este foarte greu să modifici o fabrică din a produce niște produse din plastic în a produce niște produse din hârtie, carton sau biodegradabile. Cu siguranță, trebuie cu totul alte mașini. Mașinile vechi trebuie probabil aruncate deoarece nu pot fi adaptate. Sunt alte temperaturi de lucru, alt ciclu de funcționare”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Ai mai putea citi și: Parada de 1 Decembrie din București 2022. Au început pregătirile. Peste 1.500 de militari români și 150 de militari străini vor defila pe sub Arcul de Triumf

Conform acestuia, comercianții s-au adaptat repede, în condițiile în care trebuie să aibă „alternativa reutilizabil”.

„Ca să mai putem vinde produse din plastic, ar trebui să avem și alternativa reutilizabil. Acest lucru a fost simplu pentru că ne-am adaptat imediat. Noi înțelegem care este direcția în care mergem, direcția în care merge planeta asta – și putem să manipulăm, prin expunere mai mare a produselor biodegradabile, în detrimentul celor din plastic, ca să influențăm decizia de cumpărare la raft sau poziționarea la raft, mai dezavantajoasă pentru produsele din plastic – pentru că ne dorim o planetă curată pentru copiii noștri. Noi ne-am obișnuit cu ea așa murdară, dar ea probabil se va murdări și mai tare„, a mai spus vicepreședintele ANCMMR.

Oficialul a mai explicat și că, din 3 iulie 2024, nu vor mai putea fi comercializate recipiente din plastic al căror dop nu rămâne atașat în timpul consumului.

„Dopul acela se pierdea, dispărea și ajungea tot în mediu – și nu se mai ocupa nimeni să recicleze dopul. Din 2025 toate pet-urile vor trebui să aibă în componență plastic reciclat, iar din 2030 trebui să aibă 30% plastic reciclat”, a subliniat a subliniat Feliciu Paraschiv. El a menționat că 85% din deșeurile marine sunt formate doar din plastic.

Citește și: VIDEO. Iohannis tranșează veștile legate de aderarea la Schengen. „Dacă nu reușim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult