- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Armata Română își vinde blindatele. Cine sunt românii care vor putea să le achiziționeze

28 Sep, 19:14 • Stefan Simion
Romtehnica a scos la licitație un lot de tancuri sovietice. Firma care se ocupă de înzestrarea Ministerului Apărării Naționale licitează 20 de tancuri sovietice T55.
Armata Română își vinde blindatele. Cine sunt românii care vor putea să le achiziționeze

Armata Română vinde din blindate. Romtehnica a scos la licitație un lot de 20 de tancuri sovietice T55 pe motiv că acestea sunt mult prea depășite din toate punctele de vedere. Singurul drum al acestora mai poate fi cel către fier vechi. Cu toate acestea însă, singurii români care le vor putea achiziționa vor fi cei care lucrează la firme din industria de apărare și de cele din industria fierului vechi, cu condiția să fie autorizate, anunță ProTv.

Armata Română scoate blindatele sovietice la licitație

Romtehnica, firma care se ocupă de înzestrarea Ministerului Apărării Naționale, vinde la licitație 20 de tancuri T55. Blindatele sunt fabricate între 1962 și 1972 pe care țara noastră le-a cumpărat după ce a aderat la Tratatul de la Varșovia. Primele 400 de T55, comandate în anii 60, erau fabricate în Polonia, iar următoarele 800, care au ajuns în dotarea Forțelor Armate Române în anii 70, au fost fabricate în Uniunea Sovietică. Armata le-a folosit mult timp cu succes, însă vechimea lor face ca ele să devină complet neutilizabile.

 „Tancul T55 este un tanc depășit, el nu mai este în acțiunile de război, nici ucrainenii, nici rușii nu acționează cu T55. Excedentul de tancuri face obiectul pe de o parte canibalizarii. Asta înseamnă piese de schimb pentru tancurile care încă sunt în dotarea unităților și ar trebui să aibă starea de operativitate completă. Pe de altă parte, ceea ce se disponibilizează, ajunge fără doar și poate la fier vechi.”, a declarat General (R) Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale Sud-Est Craiova.

Mai poți citi și: Românii primesc 200 de lei pentru schimbarea becului vechi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță cum vor putea românii să acceseze banii

Armata Română își vinde blindatele. Cine sunt românii care vor putea să le achiziționeze
Armata Română își vinde blindatele. Cine sunt românii care vor putea să le achiziționeze

 

 „Piesa respectivă avea capacități inclusiv de luptă împotriva războiului nuclear, problema războiului nuclear fiind pusă atât de o parte, cât și de cealaltă a zidului Berlinului. Pe lângă utilizarea inițială, acesta a trecut printr-o serie de modernizări. Tancul T55 a stat inclusiv la baza realizării proiectelor românești.”, a completat Emil Boboescu, Muzeul Militar Național „Ferdinand I.

Cu un blindaj de 99 de milimetri, un tanc T55 cântărește 36 de tone. Dus la fier vechi, el poate valora în jur de zece mii de euro. Oficalii Armatei nu spun însă dacă acest lot de 20 de tancuri este singurul care va fi vândut la fier vechi sau vor urma și altele.

Prețul de pornire pentru un tanc mijlociu T55 este de aproape 44.500 de lei, plus TVA, însă cu toate acestea, firmele care vor să cumpere lotul – obligatoriu autorizate – trebuie să îndeplinească o condiție clară. Armata impune firmelor să dezmembreze lotul chiar în curtea unității militare care le-a folosit.

Prima licitație pentru cele 20 de tancuri sovietice va avea loc peste două săptămâni. Companiile doritoare vor plăti în primă fază 10% din prețul de pornire.

Citește și: Kievul pregătește instrucțiuni pentru populație. Ucraina, gata de un atac cu arme nucleare

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult