- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă se scumpeşte. Cât vor trebui să plătească românii ca să-şi asigure casele, începând din noiembrie

23 Oct, 17:17 • Stefan Simion
Asigurarea obligatorie pentru locuinţă se scumpeşte începând cu data de 11 noiembrie 2023, odată cu intrarea în vigoare a legii 115/2023, care modifică legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Asigurarea obligatorie pentru locuinţă se scumpeşte. Cât vor trebui să plătească românii ca să-şi asigure casele, începând din noiembrie

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă va costa, din 11 noiembrie, 130 de lei în loc de 100 de lei (20 de euro), cât este în prezent. În plus, tot începând cu această dată, toate prețurile vor fi exprimate doar în lei, nu și în euro.

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă se scumpeşte. Ce alte modificări aduce noua lege

Una dintre modificările prevăzute de noua lege se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuinţa este înregistrată în Cartea Funciară.

„Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, se arată în lege, potrivit adevarul.ro

Românii care şi-au asigurat locuinţa, dar care fac lucrări de modificare fără autorizație de construire, afectând structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor primi despăgubiri pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată prin lucrările efectuate.

Citeste si Vești excelente pentru românii care au sau au de gând să-și ia credit de locuință. Nu vor mai fi obligați să își asigure casa în orice condiții

Mai mult, asigurătorul este îndreptățit să recupereze de la asigurat valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate, se mai arată în lege.

Ce sume li se acordă asiguraţilor

Potrivit art. 5, alin (1) din legea 115/2023, pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă este:

a) 100.000 lei, pentru fiecare locuință de tip A;

b) 50.000 lei, pentru fiecare locuință de tip B.

(2) Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute la alin. (1), denumite în continuare prime obligatorii, sunt următoarele:

a) 130 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. a);

b) 50 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. b).

(3) Suma asigurată obligatoriu și prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin reglementări emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.; în acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurată obligatoriu și prima de asigurare aferentă se reactualizează la data aniversării anuale”.

Citeste si Fără asigurare, românii riscă amenzi uriașe! Pe cine are în vedere noul proiect de lege

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă
Asigurarea obligatorie pentru locuinţă

Potrivit art. 9, contractul PAD este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni, cu începere cel mai devreme de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.

În cazul contractelor care se reînnoiesc, acestea intră în vigoare cel mai devreme la ora 0.00 a zilei următoare celei în care acestea s-au emis, dar nu mai devreme de ora 0.00 a zilei următoare celei în care expiră contractul care se reînnoiește.

Societatea de asigurare are dreptul să efectueze o inspecţie de risc a locuinţei

Societatea de asigurare are dreptul să meargă la domiciliul asiguratului pentru a face o evaluare de risc, cheltuiala ocazionată de aceasta fiind suportată de către societate.

Poliţa de asigurare se poate încheia şi pentru perioade mai mari de 12 luni, dar numai în multiplu de 12.

În situația în care se schimbă proprietarul unei locuinţe care este asigurată și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, poliţa rămâne valabilă până la data trecută în contract, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult