- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc de la 1 noiembrie! Care este procentul cu care vor crește și de ce devin importante

19 Oct, 15:16 • Cornel Ghimeșan
Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc de la 1 noiembrie cu 30%, față de nivelul actual. Iar românii trebuie să fie foarte atenți pentru că nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nu va mai putea schimba statutul acesteia fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD).
Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc de la 1 noiembrie! Care este procentul cu care vor crește și de ce devin importante

Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc de la 1 noiembrie! Acestea sunt doar o parte dintre măsurile cuprinse într-o lege care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), scrie economica.net. 

Citește și Anunț Termoenergetica: ce condiții sunt necesare pentru furnizarea căldurii în locuințele din București

Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc de la 1 noiembrie!

În acest moment, în România, sub 20% dintre locuințe sunt asigurate.

Legea care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) prevede printre altele și modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei.

Potrivit legii, pentru locuințele construite din materiale moderne prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro în prezent).

Mai mult, pentru casele din paiantă, prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei, față de 10 euro și, respectiv 10.000 de euro.

Foarte important de precizat este faptul că legea nu modifică și riscurile asigurate, despăgubirile fiind acordate în continuare doar pentru pagubele provocate de cutremur, inundație și alunecări de teren.

O noutate pentru români este și introducerea posibilității ca asigurarea să fie făcută multianual, printr-un contract între asigurat și PAID.

Românii trebuie să știe că În cazul în care se optează pentru un contract multianual condițiile de asigurare pot fi negociate, reiese din noua legislație.

În urmă cu câteva zile, șefa Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Nicoleta Radu, a vorbit despre asigurarea pentru locuințe și a făcut precizări importante la Conferința Națională România Inteligentă ”Liniștea de după dezastru – Asigurarea obligatorie a locuințelor – Soluții salvatoare”.

Șefa Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Nicoleta Radu, a vorbit despre asigurarea pentru locuințe și a făcut precizări importante la Conferința Națională România Inteligentă ”Liniștea de după dezastru – Asigurarea obligatorie a locuințelor – Soluții salvatoare”.

De asemenea, Nicoleta Radu a precizat că a umblat prin toată țara pentru protocoale de colaborare cu multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici.

Se cunoaște că încă din anul 2010 exista un spațiu dedicat exclusiv primăriilor cu acces printr-o parolă și că instituția poate oferi această parolă, doar când o autoritate o solicită.
Astfel că din data de 11 noiembrie 2023 va intra în vigoare o nouă lege conform căreia se verifică polița de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult