- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ATENȚIE! Condiții mai dure pentru românii care vor să-și cumpere o casă. Dobânzile la rate au crescut

06 May, 13:50 • Constantin Cristina
Românii care doresc să-și cumpere o casă vor întâmpina condiții mult mai aspre, iar cei care se gândesc la credit, ar fi bine să se gândească de două ori înainte de a lua această decizie.
ATENȚIE! Condiții mai dure pentru românii care vor să-și cumpere o casă. Dobânzile la rate au crescut

Atenție! Nu o să-și mai permită oricine să cumpere o casă! Românii care se gândesc să ia un credit, trebuie să țină cont că dobânzile ratelor au crescut, iar mai nou s-au introdus condiții mai aspre de achiziționare, a anunțat antena 3 CNN.

Citește și: Gata cu grija banilor! Metoda incredibilă prin care românii pot scăpa de plata ratelor bancare pentru aproape un an

ATENȚIE! Condiții mai dure pentru românii care vor să-și cumpere o casă

Așadar, românii nu au altă soluție, decât să se uite la apartamente mai mici și mai ieftine și să se gândească de două ori înainte de a lua un credit.

Analiștii spun că pentru un apartament mediu avem nevoie de un salariu de peste 8.000 de lei, un venit greu de ajuns la el, iar nu foarte mulți dintre români îl câștigă. Însă acest tip de apartamente la prețuri medii se găsesc doar la periferie.

rate pentru casă
rate pentru casă

De exemplu, pentru a lua un credit în lei, rata nu poate depăși 40% din venit. La salonul imobiliar desfășurat în Capitală, românii caută apartamente mai mici cu prețuri până la 90 de mii de euro, iar pe acestea le găsim la periferie, în zone precum Berceni, Chiajna sau Chitila.

Analiștii spun că pentru un credit de 90 de mii de euro avem nevoie de un salariu de aproximativ opt mii de lei. Ultimele date arată că România înregistrează cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare din Uniunea Europeană.

De asemenea, românii pot apela la Programul Noua Casă, urmașul ”Prima Casă”, care va continua și anul acesta.

„În acest an continuăm acest program cu un plafon, pentru început, de 1,5 miliarde de lei. Spun pentru început pentru că mi-aş dori ca la jumătatea anului să suplimentăm acest plafon”, a spus ministrul Adrian Câciu.

Pentru programul Prima Casă 2023 vor exista două tipuri de plafoane, unul pentru apartamente până la 70.000 euro şi altul pentru apartamente până la 140.000 euro. Condițiile de acordare a creditelor sunt diferite în privința avansului pe care cumpărătorul trebuie să-l achite.

În cazul creditelor pentru cumpărarea de locuințe ale căror prețuri nu depășesc 70.000 euro avansul este de doar 5%, adică aproximativ 3.500 euro.

Pentru o locuință de 70.000 de euro, rata lunară va fi de 2.373 de lei, arată calculele finzoom.ro. Iar cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, în acest caz este nevoie de un venit minim necesar de 5.273 de lei. Adică de un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

Alte articole: Guvernul a aprobat plafonul pentru Noua Casă 2023. Ce rate vor plăti românii pentru o locuință nouă anul acesta