- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție la alimentele care se scumpesc în anul 2023! Ponturi pentru a cheltui mai puțin la cumpărături în noul an

10 Dec, 14:15 • Gabriela Andreescu
Așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani încoace, începutul de an vine cu noi scumpiri. Oamenii se îngrijorează din ce în ce mai mult din cauza prețurilor mari la alimente și de facturile uriașe la energie. Vești bune nu se anunță însă prea curând, ba mai mult, de la 1 ianuarie oamenii vor plăti mai mult pentru anumite alimente.
Atenție la alimentele care se scumpesc în anul 2023! Ponturi pentru a cheltui mai puțin la cumpărături în noul an

Luna ianuarie vine cu o serie de scumpiri în ceea ce privește alimentele. Cu toate că, în ultimul an, prețurile au fost majorate de mai multe ori, începutul anului anunță, la rândul său, o nouă serie de scumpiri. Acest aspect este, dealtfel, precizat într-un proiect de ordonanță de urgență în care este trecut un TVA mai mare, lucru care, implicit, îi va determina pe români să scoată mai mulți bani din buzunar.

Unele alimente vor avea un preț mai mare la începutul acestui an. Printre acestea, cap de listă sunt chiar băuturile, mai exact berea fără alcool, cidrul sau sucurile, scrie spynews.ro.

Proiectul prevede ca TVA-ul să aibă o creștere de la 9% la 19%, ceea ce se va reflecta și în creșterea prețurilor. O eventuală creștere a TVA-ului va scumpi toate alimentele, începând cu pâinea de toate zilele.

Mesele la restaurant vor ajunge un lux. Odată cu creșterea prețului la pâine, și cu taxa pe valoarea adăugată crescută de la 5 la 9 procente, românii vor avea de achitat o notă de plată mult mai mare. Marea problemă este că nu doar prețurile la alimente vor avea o creșterea semnificativă, ci și unele servicii precum cazatul la hotel.

Cum putem economisi inteligent, în fața valului de scumpiri

Întrucât, odată cu creșterea inflației, traiul zilnic al românilor a devenit din ce în ce mai costisitor, mulți cumpărători au preferat să renunțe la obiceiurile alimentare precedente și să achiziționeze produse mai ieftine.

Odată cu scumpirea alimentelor, românii găsesc metode ingenioase de a economisi
Odată cu scumpirea alimentelor, românii găsesc metode ingenioase de a economisi

Oamenii au devenit mai practici, nemaifiind „orbiți” de strălucirea brandurilor și de multitudinea de reclame. Mulți dintre aceștia aleg produse fabricate sub eticheta unui lanţ comercial. Aceste produse se vând din ce în ce mai bine întrucât preţurile sunt cu 25% mai mici decât al altor produse similare de brand, au arătat studii de piață

Citește și: Românii sunt cei mai generoși din Europa! Din puținul lor, au donat peste 1,45 milioane de euro organizaţiilor caritabile în ultimii doi ani

Spre exemplu, un kilogram de făină, un litru de ulei și un kilogram de mălai costă în total 24 de lei. Pe de altă parte, dacă vom alege aceleași alimente care se vând sub marca proprie a supermaketului, vom plăti pentru ele 17 lei, cu 7 lei mai puțin.

La un kilogram de mălai diferența între unul de brand și unul marcă proprie este de 1 leu și 20 de bani.

Conform datelor statistice, uleiul face parte dintre produsele ale căror prețuri s-au dublat în decurs de un an, alături de zahăr și cartofi. Un litru de lapte s-a scumpit cu 2 lei și 50 de bani. Pentru un kilogram de făină cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar mai mult cu 1 leu, iar pentru unul de mălai, mai mult cu 3 lei. Carnea de pui s-a scumpit cu 3 lei, în același interval de timp.

Cardurile de fidelitate se pot dovedi a fi o alternativă ingenioasă de economisire. Magazinele oferă reduceri bune la multe produse, iar altele permit acumularea de puncte, care pot fi folosite ulterior la cumpărături.

Citește și: Românii își vor asezona porcul de Crăciun cu…bere! 49,3% dintre respondenţii unui studiu au spus că vor avea acest tip de băutură pe masa de sărbători!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult