În unele cazuri, peștele congelat pe care îl găsim în magazine conține mai multă gheață decât ar trebui, iar nivelul de mercur este la limita admisă.
Cele mai recente verificări au scos la iveală nereguli serioase în cazul peștelui congelat, nereguli care au dus deja la retrageri de produse.
Deși producătorii trebuie să menționeze pe etichetă câtă gheață conține peștele, unele tipuri de macrou depășesc cu mult valorile declarate.
„Am avut o probă de dorada, de merluciu si celelalte probe de macrou. Analizele ne arată că macroul este o problema. Glazură declarată de exemplu pe unul dintre produse ca fiind maxim 10 la sută este în realitate de 26 la sută. Plătim gheaţa la preţ de peşte!”, a precizat Alexandru Cîrîc, directorul ICA, pentru Observator News.
În acest caz, românii ajung să plătească gheață la preț de pește.
De asemenea, pe lângă cantitatea exagerată de gheață, au fost analizate și nivelurile de mercur din peștele congelat, iar concluziile sunt îngrijorătoare.
În cazul macroului, limita este de 0,3 mg/kg, iar unele probe au arătat valori foarte apropiate de acest prag. Specialiștii avertizează că cei care consumă frecvent pește contaminat se pot intoxica cu mercur.
În cazul intoxicației cu mercur, pot apărea simptome de oboseală persistentă, dureri de cap, erupții ale pielii, dureri articulare și tulburări neurologice.
”Intoxicaţia este lentă, este de durată, se produce la consumul îndelungat şi în cantităţi mai mari, dacă mănânci frecvent peşte, începi cu nişte chestii foarte nespecifice stare de oboseală poţi să ai dureri de cap, poţi să ai multe erupţii pe piele, dureri de articulaţii pe care nu prea le legi de ceva, dacă nu ajungi la un medic să pună piesele de puzzle împreună şi să îţi dea să faci o determinare a mercurului din sânge şi să vezi atunci dacă există o intoxicaţie”, atrage atenția nutriționistul Șerban Damian.
În perioadele aglomerate, precum sărbătorile, inspectorii ANSVSA intensifică verificările. Au fost deja retrase loturi de pește neconform,confiscate produse și s-au aplicat sancțiuni contravenționale.
Printre cele mai serioase probleme descoperite au fost file de somon contaminate cu Listeria, o bacterie extrem de periculoasă pentru vârstnici, gravide și persoanele cu imunitate scăzută.
Cum alegem peștele congelat de calitate
ambalaj intact, fără rupturi;
fără cristale mari de gheață, semn de recongelare;
evită produsele cu pete albe sau cu glazură excesivă.