- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au început înscrierile pentru observatori electorali independenți la alegerile din 9 iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească

13 Apr, 12:54 • Adrian Popovici
Coaliția Vot Corect anunță că au început înscrierile pentru observatori electorali independenți la alegerile din 9 iunie. Cei care vor să facă acest lucru trebuie să știe că poziția nu este remunerată și că nu trebuie să fie asociați cu partidele politice sau candidații independenți.
Au început înscrierile pentru observatori electorali independenți la alegerile din 9 iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Alegerile locale și europarlamentare vor avea loc în mai puțin de două luni, candidații la toate pozițiile puse la bătaie începând deja să se înscrie la birourile electorale. În acest context, Coaliția Vot Corect atrage atenția asupra faptului că începe și campania de înscriere pentru observatori electorali independenți, transmite Antena 3 CNN.

Cei care doresc să devină observatori electorali independenți trebuie să fie conștienți că nu trebuie să fie afiliați vreunui partid politic. Misiunea lor principală este să monitorizeze corectitudinea procesului electoral în secțiile de votare, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale.

Persoanele interesate să se înscrie ca observatori electorali independenți trebuie să se asigure că nu sunt implicate activ în campania electorală a vreunui partid sau candidat în aceste alegeri. Există un Cod de Conduită care stabilește în detaliu cerințele pentru statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (inclusiv independent), delegat din partea unui partid politic, operator de calculator sau membru al unui birou electoral.

Înscrierea pentru poziția de observatori electorali independenți se face exclusiv online, prin intermediul platformei observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza informațiile necesare pentru acreditare. În plus, formularul conține întrebări care ajută la organizarea mai eficientă a procesului de observare. Echipa VotCorect va verifica fiecare profil înainte de a acorda acreditarea.

Te-ar putea interesa și: Surpriză neașteptată la alegeri. Cine sunt cei 7 candidați independenți la europarlamentare

Ce trebuie să știe cei care vor să fie observatori electorali independenți?

„În primul rând, activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat.

Însă ne asigurăm că observatorii noștri sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor zilei votării și oferim acces la training și la materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) sau asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilei alegerilor.

Fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone Vote Monitor, realizată de Code for Romania, pentru a colecta date din secțiile de votare”, le-au transmis reprezentanții VotCorect celor care vor să fie observatori electorali independenți.

Încep înscrierile pentru cei care vor să fie observatori electorali independenți la alegerile din 9 iunie
Încep înscrierile pentru cei care vor să fie observatori electorali independenți la alegerile din 9 iunie

Perioada de înscrieri este deschisă începând din 9 apriliei și se încheie astfel:

  • termenul limită general este vineri, 31 mai (inclusiv) – ecusonul de observator va fi transmis prin poștă
  • pentru observatorii din București sau dintr-un alt oraș unde există parteneri, iar observatorii își pot ridica acreditarea personal (și nu o trimitem noi prin poștă): miercuri, 5 iunie.
  • observatorii care își vor desfășura activitatea în străinătate – 29 mai.

Citește și: Cum vor putea vota românii din diaspora la alegerile europarlamentare din vară. Ce transmite MAE

Tags: