- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au scăzut prețurile chiriilor. Cum au evoluat prețurile în țară

04 Mar, 14:46 • Bumbeneci Diana
Chiriile au scăzut în medie cu 3% în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie, însă au crescut cu 15% comparativ cu anul 2023.
Au scăzut prețurile chiriilor. Cum au evoluat prețurile în țară

În luna februarie a acestui an s-au înregistrat cu 2% mai puține interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, comparativ cu luna februarie a anului trecut.

Cum au evoluat prețurile chiriilor

În același timp, comparând luna februarie a.c. cu luna ianuarie a acestui an, s-a observat o scădere de 3% a interacțiunilor dintre chiriași și cei care oferă spre închiriere imobile.

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 15% de la un an la altul (februarie 2024 vs. februarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (februarie 2024 vs. ianuarie 2024) au scăzut cu 3%.

● Cea mai mare creștere de preț pentru închiriere a fost în Oradea, la apartamentele cu trei camere (+29%)

● Cea mai mare scădere de prețuri pentru închirieri s-a înregistrat în Iași, la garsoniere (-6%)

● Orașele în care prețurile chiriilor au stagnat în februarie sunt: Cluj-Napoca și Sibiu

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară

Cluj-Napoca – În luna februarie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% la apartamentele cu trei camere.

Iași – Față de luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au scăzut cu 6% în cazul garsonierelor, în timp ce prețul apartamentelor cu două camere a rămas constant, iar prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 2%.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+7%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%), în timp ce prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a rămas constant.

Brașov – În luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate pentru închiriere au rămas constante în cazul apartamentelor cu două și trei camere, dar au crescut în cazul garsonierelor (+10%).

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 17% pentru garsoniere și cu 11% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere prețurile au stagnat.

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu pentru închirierea garsonierelor a crescut la 330 euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 600 de euro.

Constanța – În luna februarie 2024, prețurile garsonierelor au scăzut cu 3%, iar prețul apartamentelor cu două camere a crescut cu 7%, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a stagnat.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețul mediu al chiriilor a crescut cu 18% la categoria garsonierelor, cu 7% la apartamentele cu două camere și cu 17% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Timișoara- În luna februarie 2024, prețurile garsonierelor și apartamentelor cu două camere au stagnat față de luna anterioară, în timp ce prețurile apartamentelor cu trei camere au crescut cu 4%.

Comparativ cu februarie 2023, chiriile medii au fost mai ridicate în februarie 2024 atât în cazul garsonierelor (+14%), dar și al apartamentelor cu două camere (+11%) și al celor cu trei camere (+15%).

Ai mai putea citi și: Concursul anului 2024. Se pun la bătaie premii de 20.000 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult