- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada A8. Ministerul Transporturilor semnează contractul pentru secțiunea I Tg Mureș – Miercurea Nirajului

16 Feb, 09:36 • Adrian Popovici
Autostrada A8. Ministerul Transporturilor semnează contractul pentru secțiunea I Tg Mureș – Miercurea Nirajului

Sorin Grindeanu va fi prezent la semnarea contractului pentru proiectarea și construcția secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, care face parte din planul de dezvoltare rutieră pentru Autostrada A8. Această secțiune, cu o lungime de 24,4 km, este una dintre cele trei porțiuni ale Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț (211,1 km), parte integrantă a A8. Finanțarea pentru această secțiune este asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), transmite Economica.

Șeful Transporturilor a comunicat încă de săptămâna trecută că, până la sfârșitul săptămânii în curs, se va semna contractul pentru această secțiune din autostrada A8.

Autostrada Unirii (A8)
Autostrada Unirii (A8)

Te-ar putea interesa și: Autostrada Unirii (A 8). Curtea de Apel București a amânat decizia la contestația Nurol pentru lotul PNRR Târgu Mureș-Miercurea Nirajului. Noul termen: 31 ianuarie

Lucrările de pe autostrada A8, câștigate de un constructor turc

La data de 31 ianuarie, Curtea de Apel București (CAB) a respins contestația depusă de Strabag în cadrul licitației pentru proiectarea și construcția secțiunii I Tg Mureș – Miercurea Nirajului din Autostrada A8. În data de 6 noiembrie 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii A8 finanțate prin PNRR între Târgu Mureș și Miercurea Nirajului, care este constructorul turc Nurol, conform informațiilor furnizate de Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

„Am desemnat astăzi și antreprenorul pentru construcția celor 24,4 km ai secțiunii A8 finanțată prin PNRR cuprinsă între Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (secțiunea 1)! Acest contract pesupune inclusiv realizarea drumului de legătură dintre A8 și A3 în lungime de 2,4 km”, transmitea șeful CNAIR în luna noiembrie.

Constructorul turc NUROL INSAAT VE TICARET A.S. va avea la dispoziție șase luni pentru procesul de proiectare și 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor de pe acest tronson de pe autostrada A8. Contractul în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA) acoperă construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte, inclusiv un pasaj cu o complexitate tehnică ridicată, având o lungime de 256 de metri.

Autostrada Unirii, cunoscută sub denumirea autostrada A8 și având o lungime totală de aproximativ 304 km, este compusă din două tronsoane distincte: Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni. În ceea ce privește cealaltă secțiune a A8, care este finanțată prin PNRR și se întinde între Leghin și Târgu Neamț, a fost semnat un contract cu grupul UMB. De asemenea, turcii de la Nurol au obținut și contractul pentru lotul Pietroasele – Buzău al Autostrăzii A7, iar anul precedent au finalizat lucrările la lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania (A3).

Citește și: Autostrada Unirii (A8): constructorii au depus 94 de clarificări la contractul CNAIR pentru podul de la Ungheni. Termenul de execuție de 18 luni nu va fi prelungit