- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Sibiu-Pitești: pe lotul 2 au început lucrările de defrișare. Constructorul turc a promis că termenul de 50 de luni va fi respectat

17 Jan, 11:43 • Fundeanu Madalina
Constructorul lotului 2 de pe Autostrada Sibiu-Pitești a început lucrările de defrișare. După acestea vor urma studiile geotehnice și finalizarea proiectării.
Autostrada Sibiu-Pitești: pe lotul 2 au început lucrările de defrișare. Constructorul turc a promis că termenul de 50 de luni va fi respectat

Constructorul lotului 2 de pe Autostrada Sibiu-Pitești – cel mai greu contract de autostradă din România –  a început lucrările pentru defrișarea terenului, însă pentru intrarea efectiv în șantier trebuie finalizate studiile geotehnice și predat Proiectul Tehnic, a precizat reprezentantul Asocierii Mapa-Cengiz (Turcia), coordonator proiect, Bogdan Alexandru, conform Economedia.

Constructorul lotului 2 de pe Autostrada Sibiu-Pitești a început lucrările de defrișare

Contractul pentru lotul 2 Boița – Cornetu (31 km) a fost semnat în februarie 2022, iar proiectarea a început în iulie 2022 cu o durată de 18 luni. Termenul de execuție pentru Autostrada Sibiu-Pitești este de 50 de luni. Conform contractului, proiectul tehnic trebuia să fie deja predat.

„Am început lucrările de defrișare. După lucrările de defrișare vor urma studiile geotehnice și finalizarea proiectării. Am finalizat lucrările pentru descărcarea arheologică, toate avizele pentru autostradă sunt primite, sperăm să vedem lucrări pe tot traseul.

Pe lotul 2 avem 7 tuneluri din care cel mai lung, la Câineni, de 1,5 kilometri și 49 de viaducte. Va fi și un ecoduct care va asigura trecerea animalelor peste calea ferată, DN 7 și râul Olt.”, a spus Bogdan Alexandru, reprezentant Mapa-Cengiz.

Antreprenorul estimează că în luna mai va începe lucrările la viaductul de la Boița, conexiunea cu lotul 1 deschis în decembrie 2022.

Citește și: Renault anunță o creștere a vânzărilor cu 9% după 4 ani de declin continuu. Cum s-a redresat compania-mamă a Dacia

Autostrada Sibiu-Pitești
Autostrada Sibiu-Pitești

Prezentare stadiu actual secțiunea 2 de pe Autostrada Sibiu-Pitești:

  • Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km.)
  • Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;
  • Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);
  • Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;
  • Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
  • Stadiu actual: Proiectare;
  • Termen deschidere: 2028.

„Începem și cu sapa sau stăm doar cu Mapa? Așteptată cu sufletul la gură de o țară întreagă, Secțiunea 2 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești ar trebui să vadă startul în teren în acest an, dar la noi nu e niciodată simplu.

Este cel mai dificil tronson de autostradă contractat: 31,33 kilometri și 4,25 miliarde lei plus TVA pentru lucrări prin peisaje ca-n Alpi, 7 tuneluri, vreo 50 de viaducte, poduri și pasaje, păduri întregi de tăiat și mutat, acces teribil de greu prin creierii munților croșetând pe lângă Olt, calea ferată și DN7.

Contractul semnat cu asocierea turcă Mapa-Cengiz în 07.02.2022 are ordin de începere dat în 01.07.2022 și specifică negru pe alb ca depunerea PAC, Proiectul pentru obținerea Autorizației de Construire (AC), să se facă în 15 luni astfel încât la sfârșitul perioadei de 18 luni “toate activitățile de proiectare să fie finalizate” și “să poată fi demarate lucrările de execuție”. a transmis Asociația Pro Infrastructură la începutul anului.

Vezi și: Cod rutier 2024. Apare sensul giratoriu turbo, ce trebuie să ştie chiar şi şoferii experimentaţi