- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Sibiu – Piteşti permite animalelor sălbatice să treacă din nou liber Valea Oltului VIDEO

06 Feb, 12:59 • Cornel Ghimeșan
După mai bine de 100 de ani, animalele sălbatice vor putea să treacă din nou liber Valea Oltului, dintr-o parte în alta a Carpaților Meridionali, din Munții Făgăraș spre Munții Lotrului și invers, fără niciun risc, grație unui ecoduct, prevăzut de proiectul de infrastructură rutieră al Lotului 2 al Autostrăzii Sibiu - Pitești, cuprins între Boița - Sibiu și Cornetu (Racovița).
Autostrada Sibiu - Piteşti permite animalelor sălbatice să treacă din nou liber Valea Oltului VIDEO

Autostrada Sibiu – Piteşti permite animalelor sălbatice să treacă din nou liber Valea Oltului. Proiectul de infrastructură rutieră al Lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, cuprins între Boița – Sibiu și Cornetu (Racovița) – Vâlcea prevede printre altele construirea unui ecoduct pentru mamiferele mari – structură care permite animalelor să traverseze în siguranță bariere realizate de om. Acesta este un pasaj verde, un proiect special de „infrastructură verde” necesar unui trafic auto în siguranță, dar și unei conservări eficiente a biodiversității, scrie Adevărul.

Citeşte şi: Cod rutier 2023. Avertisment pentru şoferi la început de an! Amenda pentru această contravenţie poate ajunge la 2.900 de lei

Astfel, coridorul ecologic de la Lazaret este menit să asigure deplasarea animalelor prin Țara Loviștei, de-o parte de și alta a Oltului și a inimii Carpaților Meridionali, pentru supraviețuirea speciilor: urs, râs, cerb, mistreț, lup etc. De aici și termenul de viaduct ecologic sau mai simplu ecoduct, al cărui rol este de a proteja și mediul, dar și oamenii – participanții la trafic, pe tronsonul celei mai dificile secțiuni a autostrăzii montane A1, cea de pe Valea Oltului.

Citeşte şi: Un gigant de pe piața alimentară anunță majorări de preț în 2023. „Avem de recuperat pe parcursul întregului an”

Primul astfel de ecoduct a fost finalizat în România acum doia ani, pe lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, pentru a fi folosit drept culoar de migrare al animelelor sălbatice. Ecoductul de la Brănişca este o construcţie formată din două tuneluri cu o lungime de aproximativ 100 de metri, unul pe fiecare sens. Deasupra lor a fost amenajat un dâmb înierbat, culoarul de migrare al carnivorelor mari. Ecoductul de la Pădurea Măgura Brănişca, dotat cu panouri fono-absorbante şi asigurat cu plase de protecţie împotriva pătrunderii animalelor, facilitează deplasarea animalelor între zona Munţilor Apuseni şi Valea Mureşului (Carpaţii Meridionali).

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult