- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Azerbaidjanul are planuri mari în legătură cu gazele naturale din România. Ce mesaj a transmis acesta la întâlnirea cu Iohannis

02 Feb, 22:30 • Bumbeneci Diana
Azerbaidjanul întărește relațiile cu România. Liderul azer explică obiectivele principale ale țării sale, după ce vineri se va semna un nou contract între Romgaz şi Socar.
Azerbaidjanul are planuri mari în legătură cu gazele naturale din România. Ce mesaj a transmis acesta la întâlnirea cu Iohannis

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev susține că țara sa va avea legături și mai puternice cu România. Liderul azer susține că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate șansele din țara  noastră pentru a exporta gazul Azerbaidjanului şi pe alte pieţe de la nivel european, anunță Agerpres.

Azerbaidjanul consolidează relațiile cu România

„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a spus preşedintele azer, după întrevederea cu preşedintele român, Klaus Iohannis.

Oficialul a mai confirmat și că mâine, 3 februarie, va fi semnat un nou contract între societăţile Romgaz şi Socar. Este vorba despre contractul pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

„Vom mări volumele de export, aceasta este prioritatea noastră”, a adăugat preşedintele azer.

Oficialul a mai explicat că că importanța energiei verzi este una foarte mare și a reiterat că vineri va avea loc Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Ilham Aliyev a mai explicat că porturile Baku şi Constanţa sunt importante.

„Să îmbunătăţim cooperarea între aceste două locaţii”, a spus el.

Preşedintele azer a transmis, în declarațiile sale oficiale, că dialogul politic între România şi Azerbaidjan este foarte dinamic. Ambele state vor lupta pentru a realiza legături cât mai strânse pe cale diplomatică.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și președintele României, Klaus Iohannis
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și președintele României, Klaus Iohannis

„În ceea ce priveşte economia, comerţul avem rezultate, volumul s-a dublat, însă nu se află la volumul dorit de noi încă, pentru că cea mai mare parte din comerţul nostru o reprezintă petrolul şi atunci trebuie să diversificăm aceste volume, să facem următorii paşi. În sfera economică avem iarăşi rezultate foarte bune şi putem să avem rezultate şi mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relaţia româno-azeră, ci se află în momentul de faţă pe agenda globală”, a mai spus Ilham Aliyev.

Șeful statului român, Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan. Vizita este organizată la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.

Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, în cursul zilei de vineri, 3 februarie, preşedintele României va deschide, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. La eveniment va lua parte și comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Tot în cursul zilei de mâine, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

Ai mai putea citi: Ministrul Mediului confirmă astăzi când începe programul Rabla. Ce beneficii noi vor avea românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult